Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer dan 200.000 insecten in 68 koeienvlaaien

Ingediend door jinke op 23 oktober 2012 - 10:59

Zo belangrijk is weidegang: koeien laten er vlaaien achter en die leveren een grote bijdrage aan de biomassa van insecten. Vlaamse onderzoekers troffen in 68 koeienvlaaien meer dan 200.000 ongewervelden aan.

Het meest talrijk waren de kevers (orde Coleoptera) gevolgd door vliegen en muggen (Diptera) en een minderheid aan vliesvleugeligen (Hymenoptera). De ongewervelden vormen een belangrijke voedselbron voor vogels en vleermuizen.

In drie onderzoeksgebieden (rond Beerse in de Antwerpse Kempen) verzamelden de onderzoekers gedurende vijf weken telkens vijf koeienvlaaien. Niet elke keer konden vijf vlaaien worden gevonden, waardoor de teller bleef steken op 68. Per gebied en per datum werd telkens één vlaai in zijn geheel overgebracht in een afsluitbare kist. Doel: alle larven en poppen uit de vlaai opkweken. De overige vier werden aan het eind van de veldwerkdag meteen onderzocht op de aanwezigheid van zogeheten coprofiele fauna.

Nieuwe keversoort ontdekt
Van elk staal determineerden ze maximaal 250 vliegen, 250 larven en 250 kevers tot op soortnivea, goed voor een totaal van 13.825 kevers verdeeld over 98 soorten. Vooral kortschildkevers waren met 50 soorten zeer goed vertegenwoordigd. Meest talrijk was Oxytelus tetracarinatus, een kortschildkever die het vooralsnog zonder Nederlandse naam moet stellen. Ook bladsprietkevers (Scarabaeidae), waaronder de bij het brede publiek gekende 'mestkevers', deden het met 16 soorten niet slecht. Mestbewonende waterkevers (Hydrophilidae) kwamen op de derde plaats. Opmerkelijk bij deze laatste groep was de vondst van Cercyon castaneipennis, een nieuwe soort voor de Belgische fauna.

Ontwormingsmiddelen vernietigen insectenfauna
De onderzoekers pleiten voor een terughoudend gebruik van ontwormingsmiddelen. Die hebben een vernietigend effect op de insectenfauna en kunnen zo indirect voor een verminderd voedselaanbod zorgen voor insectenetende soorten. Directe effecten van insecticiden op vleermuiskolonies zijn al bewezen. Indirecte effecten, zoals een daling van het aantal insecten door gebruik van bepaalde ontwormingsmiddelen, werden vooralsnog nauwelijks bestudeerd. Hier ligt dan ook nog een grote uitdaging voor verder onderzoek.

Redactie Levende Have/natuurbericht

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier