Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Leghennenbedrijf in Zeeland besmet met laagpathogene vogelgriep

Ingediend door jinke op 10 december 2020 - 10:49
leghen

Op een leghennenbedrijf in het Zeeuwse Den Bommel (Goeree-Overflakkee) is een laagpathogeen vogelgriepvirus aangetroffen. Alle circa 25.000 kippen zijn gedood. Er is een zone van 1 kilometer ingesteld waar een vervoersverbod geldt.

Laagpathogene virussen worden wel vaker aangetroffen bij pluimvee. Ze komen meestal bij controles aan het licht. Als het om H5- of H7-virussen gaat, worden de besmette bedrijven standaard geruimd. Dit vanwege de mogelijkheid dat laagpathogeen virus kan muteren naar het gevaarlijkere hoogpathogeen.

Teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep >> klik hier

Landelijke maatregelen die zijn ingesteld in verband met de dreiging van hoogpathogene vogelgriep, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels, aldus het ministerie van LNV.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier