Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Lammeren hoeven pas met half jaar oormerken in

Ingediend door jinke op 14 februari 2013 - 19:47

Lammeren die over de openbare weg worden verplaatst, hoeven niet al een week na geboorte, maar uiterlijk met een half jaar oormerken in. Dit blijkt uit nieuwe regelgeving die is gepubliceerd in de Staatscourant.

De nieuwe termijn geldt alleen voor lammeren die bij het moederdier blijven en die niet van eigenaar veranderen. Lammeren die zonder moederdier over de openbare weg worden verplaatst, moeten wel oormerken in.

In eerdere regelgeving was al vastgelegd dat lammeren die op de plaats blijven waar ze zijn geboren, pas met een half jaar oormerken in hoeven of op het moment dat ze worden verkocht en afgevoerd. De nieuwe regel komt dus vooral tegemoet aan houders van schapen die hun koppels met lammeren van de ene naar de andere wei willen overbrengen. De nieuwe regel is ook van belang voor houders die hun lammeren ter identificatie een bolus in willen doen. 

Het is namelijk niet verplicht om twee oormerken in te doen. Een combinatie van een oormerk en een maagbolus mag ook.  Een maagbolus is een keramieken capsule waarin een elektronische transponder (chip van 32 mm) zit opgesloten. De normale bolus is 7 cm lang en 2 cm breed; de mini-bolus is 5 cm lang en 1 cm breed. Voor het inbrengen van een grote maagbolus moet een dier minimaal 25 kg wegen. Voor een kleine maagbolus mag een dier niet zwaarder zijn dan 40 kg.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier