Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kwart schapen besmet met toxoplasmose

Ingediend door jinke op 19 mei 2011 - 11:09

Bij een onderzoek naar de aanwezigheid van toxoplasmose bij dieren heeft Marieke Opsteegh een hoog besmettingspercentage aangetroffen bij schapen. Ruim een kwart van de door haar geteste schapen bleek besmet of besmet te zijn geweest met deze parasiet.

Opsteegh onderzocht wat de voornaamste infectiebronnen zijn voor toxoplasmose bij de mens. Besmetting kan optreden via uitwerpselen van katten en de consumptie van rauw vlees, zo was al bekend.

Het promotie-onderzoek van Opsteegh concentreerde zich op het relatieve belang van de verschillende bronnen van infectie. Eerst ontwierp ze een nieuwe test om de aanwezigheid van Toxoplasma in vlees aan te tonen (een test die ook nog eens dierproeven kan vervangen). Van de schapen bleek 27.8% positief voor Toxoplasma, terwijl de parasiet slechts bij 2 van de 100 koeien kon worden aangetoond. Voor varkens was al bekend dat het aantal Toxoplasma-infecties samenhangt met het type huisvesting: worden de varkens altijd binnen gehouden dan raken de dieren zelden geïnfecteerd (0.4%), maar met buitenuitloop kan dit oplopen tot 5.6%.
Opsteegh stelt dat rundvlees in ons land misschien wel de belangrijkste infectiebron is voor toxoplasmose, aangezien dit vlees veel meer wordt gegeten dan schapenvlees en ook vaak onvoldoende wordt verhit.

Marieke Opsteegh promoveert op 19 mei aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht op het proefschrift ''Toxoplasma gondii in animal reservoirs and the environment'' .

Redactie Levende Have/Bron: Universiteit Utrecht

Comments

Ingediend door Anoniem op 19 mei 2011 - 12:42

Met dit proefschrift wordt de sfeer opgeroepen alsof er een ziekte op uitbreken staat waarbij vergeleken de pest een peuleschil was.
Het zou goed zijn geweest als in het proefschrift duidelijk werd vermeld dat de besmettelijkheid en de schadelijke gevolgen van toxoplasmose voor de mens zeer klein zijn. Alleen bij heel kwetsbare mensen en bij de foetus van zwangere vrouwen is er een wezenlijk risico.
Ik eet mijn hele leven al rauw vlees van koe, varken, schaap en vis en bezit bovendien al tientallen jaren katten maar van toxoplasmose heb ik nooit iets gemerkt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier