Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kruising met wilde varkens goed voor variatie

Ingediend door jinke op 02 september 2015 - 11:55
Gehouden varkens die los lopen en in contact komen met wilde soortgenoten: het is voor de huidige, commerciele varkenshouderij een gruwel, maar deze diersoort heeft er wel een enorme genetische variatie aan te danken. 
 
Vroeger, toen varkens niet zo massaal werden opgesloten in stallen, kwamen er nogal eens spontane kruisingen voor. Die wilde inmenging is goed nieuws voor de fokkerijsector, zegt Martien Groenen, hoogleraar dierlijke genomica en betrokken bij het onderzoek naar het gnoom van wilde en gedomesticeerde varkens. De onderzoekers hebben een grote genenpool ontdekt.
 
Ze brachten van 104 wilde en gedomesticeerde varkens het complete genoom in kaart en vergeleken deze met elkaar. De 104 dieren waren gekozen uit een collectie van 4000 varkens van over de hele wereld. Uit het onderzoek blijkt dat gedomesticeerde varkens in de loop der eeuwen sterk op gedrag en bouw zijn geselecteerd. Varkens werden rustiger, de schedel werd korter en de dieren werden kleiner – al zijn ze de laatste eeuwen weer langer en groter geworden. 
 
Varkens worden sinds zo’n 9000 jaar door mensen gehouden. Dat begon in Anatolië, nu het Aziatisch deel van Turkije, en in de Mekong Vallei in Vietnam.  Binnen de soort zijn nog altijd twee subgroepen te onderscheiden, die verband houden met de regio van oorsprong, Azië of Europa, zegt Martien Groenen. Het netwerk van genen waar in Azië op is geselecteerd, komt overeen met dat van Europese varkens, maar op onderdelen zijn er vaak verschillen.
 
Voor de fokkers is het handig dat ook commerciële varkens zijn onderzocht. Zo is er dankzij het onderzoek een goede catalogus ontstaan op die laat zien wat specifiek is voor wilde en tamme varkens. Dat kan nuttige informatie zijn voor de ontwikkeling van nieuwe commerciële varkenslijnen. Groenen: ''Onze grote selectie aan genoomsequenties geeft een beter inzicht in mogelijk interessante genetische varianten, en de varianten die je niet wilt hebben.''
 
Het onderzoeksrapport ''Evidence of long-term gene flow and selection during domestication from analyses of Eurasian wild and domestic pig genomes''is gepubliceerd in Nature Genetics, 31 augustus 2015.
 
Redactie Levende Have/Bron: Wageningen Universiteit
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier