Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleinschalige veeteelt draagt bij aan biodiversiteit

Ingediend door jinke op 03 april 2012 - 10:17

Kleinschalige veeteelt heeft geen aandeel in het klimaatprobleem en draagt bij aan biodiversiteit. Tot deze conclusie komen Belgische, Franse en Italiaanse Dierenartsen Zonder Grenzen na een onderzoek naar de impact van de veeteelt in ontwikkelingslanden.

Hun onderzoek toont aan dat een bepaalde vorm van veeteelt - met name kleinschalige, familiale veeteelt - voor veel mensen een antwoord biedt op de klimaatverandering en hen in staat stelt om zich aan het veranderende klimaat aan te passen.

"Ze spelen in op het veranderende klimaat door rond te trekken met hun kuddes, naargelang de beschikbaarheid van water en weides", illustreert de studie. Deze graslanden zijn ook van enorm belang voor het verzachten van de klimaatverandering doordat ze een groot deel van de CO2-uitstoot in de wereld kunnen opvangen, tot de helft meer dan bossen.

Efficiente en duurzame veehouderij
Het rapport ''The Role of Small Scale Livestock Farming In Climate Change and Food Security'' bestempelt de veehouderij in het Zuiden - die bestaat uit kleine aantallen "in de achtertuin" gehouden varkens en kippen, rondtrekkende kuddes grazers en herkauwers die gevoed worden met gewasresten - als een efficiënte en duurzame productiemethode van hoogwaardige eiwitten. Het gebruik van vervuilende inputs en de impact op het milieu is er verwaarloosbaar.

"Tijdens het grazen breken de dieren met hun hoeven de verharde grond en ze verspreiden mest, zaden en plantenresten. Zo wordt regen beter opgenomen en ontkiemen zaden beter. Bovendien voeden kuddes zich voornamelijk met grasland en trekken ze voortdurend rond zodat weides zich kunnen herstellen."

Redactie Levende Have/Bron: VILT

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 05 april 2012 - 12:40

Voor hobbydierhouders en kleinschalige houders een erg nuttige studie voor toekomstige discussies over de positie van hobbydieren en de beroepssector bij de verdeling van de kosten die uit de mate van millieubelasting kunnen voortvloeien. Het geeft ook een goed beeld hoe de manier van kleinschalige houderij een voorbeeld kan zijn voor de commerciele sector.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier