Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen stadspark Breda verwijderd op last van NVWA

Ingediend door jinke op 12 januari 2023 - 10:28
Stadspark Valkenberg Breda

Alle loslopende kippen in stadspark Valkenberg in Breda zijn op 9 januari op last van de NVWA  gevangen en verwijderd. Het bedrijf Duke Faunabeheer, bekend van het vergassen van ganzen, heeft de circa 100 hennen en hanen afgevoerd. Vanwege een mogelijke besmetting met vogelgriep zijn ze gedood.

De loslopende kippen verbleven al een tijdje in de park. De dieren zijn vermoedelijk afkomstig van particulieren die ze in het park hebben gedumpt. “Park Valkenberg is niet geschikt als onderkomen voor kippen of andere gehouden diersoorten”, laat een woordvoerder van de gemeente Breda op de website Bedavandaag.nl weten. “De gemeente Breda kan en zal nooit de zorg voor de kippen kunnen dragen en krijgt geregeld melding van overlast en aanrijdingen met de dieren. Ook is de populatiegrootte niet meer te tolereren en leidt dit tot overlast. Recent heeft het NVWA contact gezocht met de gemeente Breda, met de opdracht om de kippen weg te halen in verband met vastgestelde vogelgriep in het park.”

Volgens Bredavandaag.nl is het niet de eerste keer dat de kippen uit het park zijn weggehaald. Dat gebeurt jaarlijks. En jaarlijks is er dus ook weer nieuwe ''aanvoer''. 

In het AD van 21 januari reageert Joost Barendrecht van de Stichting Breda Stad in een Park:
Vrije kippen zijn de klos
''Het vangen en ‘afvoeren’ van de kippen in het Park Valkenberg in Breda roept weer veel emoties op. En terecht, als je bedenkt dat ze weg moeten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Terwijl de vogelgriep juist ontstaat doordat we soortgenoten van de kippen elders, met duizenden tegelijk opgesloten in stallen, te dicht op elkaar laten leven.
Het is bizar dat enkele vrij rondlopende kippen hier nu weer voor moeten boeten, naast de miljoenen kippen die preventief zijn geruimd bij pluimveebedrijven. De kippenvanger in het Valkenberg krijgt hatelijke reacties, maar hij doet gewoon zijn werk en hem is dat niet te verwijten. Waar het om gaat, is dat we met ons allen verstrikt zitten in een systeem waarin economisch gewin meer waarde wordt toegedicht dan het leven zelf. Laten we allemaal bij onszelf te rade gaan en de verbinding met de levende natuur weer opzoeken. De natuur is immers de basis voor ons bestaan.
Als iedereen nu eens vanuit deze gedachte nadenkt over hoe we het anders kunnen doen en daar naar handelt. Dan veranderen de systemen vanzelf en hoeven we in de toekomst geen vrij rondlopende kippen meer te ruimen.

Redactie Levende Have/Foto Peter Breuls

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier