Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kans op leverbot bij veel schapen en koeien

Ingediend door jinke op 22 juli 2013 - 15:57

Waarschijnlijk lopen op dit moment nog op veel plaatsen runderen en schapen rond met een leverbotinfectie. De GD adviseert de dieren te laten onderzoeken.

De mogelijke infecties treffen niet alleen oudere dieren waar geen behandeling is uitgevoerd of een bestrijding onvoldoende effectief is geweest, maar ook jonge en oude dieren die in het voorjaar van 2013 een infectie hebben opgelopen als gevolg van een overwinterde infectie of een voorjaarsinfectie. Ernstige leverbotinfecties kwamen afgelopen najaar en winter vooral voor in het westen van Nederland. Zeker in die gebieden, maar ook in andere gebieden van Nederland waar mogelijk een leverbotinfectie is voorgekomen, adviseert GD om schapen en runderen te laten onderzoeken.

Onderzoek
Bij volwassen dieren die vorig jaar zijn besmet en die niet of niet adequaat zijn behandeld is mestonderzoek nu al mogelijk omdat de eieren van de volwassen leverbotten in de mest aantoonbaar zijn. Bij volwassen dieren die mogelijk afgelopen voorjaar zijn besmet is mestonderzoek mogelijk vanaf medio augustus 2013 omdat naar verwachting bij deze groep dieren vanaf dat moment de leverbotten eieren leggen. Bij jonge dieren met een eerste weideseizoen adviseert GD om niet alleen een mestonderzoek uit te laten voeren maar ook een bloedonderzoek en dit bloedonderzoek is nu al mogelijk. Als op een bedrijf jonge dieren in verschillende koppels hebben gelopen kan onderzoek per koppel nodig zijn.

GD adviseert om pas te behandelen als onderzoek heeft aangetoond dat sprake is van een infectie. Met een toegenomen behandelfrequentie neemt namelijk de kans op resistentie toe. Behandelen betekent ook dat u rekening moet houden met een wachttijd voor melk of vlees. GD adviseert om voor behandeling altijd contact op te nemen met de eigen dierenarts.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier