Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kalf bij de koe: goed voor de sociale ontwikkeling

Ingediend door jinke op 06 juni 2015 - 10:55
Als kalveren bij de koeien mogen blijven, dan is dat goed voor hun ontwikkeling. Het worden meer sociale dieren, zo blijkt uit onderzoek van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Wenen.
 
De meeste kalveren worden binnen 24 uur na de geboorte van hun moeders gescheiden. De melk van de koeien is bestemd voor menselijke consumptie. Maar dit scheiden van kalveren en koeien heeft consequenties. Oostenrijkse wetenschappers onderzochten wat de gevolgen zijn als kalveren opgroeien zonder de zorg van hun moeder. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift voor toegepaste dierlijke gedragswetenschappen (Applied Animal Behaviour Science).
 
Kalveren die vrijwel direct na de geboorte worden weggehaald bij de koe krijgen niet de kans een band op de bouwen met hun moeder. Na een paar dagen of weken van eenzame opsluiting gaan ze doorgaans naar een groep met andere kalveren. Onderzoek toont aan dat dit van invloed is op de manier waarop ze met stress en met andere dieren omgaan.
 
De Oostenrijkse wetenschappers vergeleken 26 koeien met elkaar: elf daarvan waren direct na de geboorte gescheiden van hun moeder, vijftien bleven gedurende vijf dagen bij de moeder achter hekwerk en werden daarna in een kalvergroep geplaatst. Van die vijftien mochten negen kalveren twee keer  per dag naar hun moeder en zes hadden permanent de vrijheid om te kiezen tussen de kalvergroep of hun moeder. Opmerkelijk verschil tussen de dieren is dat kalveren die bij hun moeder zijn opgegroeid, meer actief zijn als ze een keer apart worden gezet. Bij deze dieren werd meer van het stresshormoon cortisol aangetroffen, maar hun hartslag was lager. Ze waren fysiek actiever en deden meer pogingen om weer met de andere koeien herenigd te worden.
 
Redactie Levende Have/Bron: Kathrin Wagner, Daniel Seitner, Kerstin Barth, Rupert Palme, Andreas Futschik, Susanne Waiblinger. Effects of mother versus artificial rearing during the first 12 weeks of life on challenge responses of dairy cows. Applied Animal Behaviour Science, 2015.
 
Zie ook wiki Kalf bij de koe

Comments

Ingediend door vaneldijk op 21 juni 2015 - 10:57

Prachtig gezicht de kalfjes bij de moeder in de wei. Ook bij ons in het weiland waar wij op uitkijken gebeurt dit.
Nadeel is dat wanneer de kalfjes zo groot zijn om verkocht te worden, de moederkoe aanhoudelijk en doordringend staat te loeien om haar kalf. Ze loopt onrustig en loeiend door de wei, dag en nacht. Hoeveel stress geeft dit? Ik het zo koe-onvriendelijk! Lege-wei-syndroom?

Ingediend door jinke op 21 juni 2015 - 17:57

In de wiki Kalf bij de koe staat een en ander over het spenen van kalveren. Dat moet geleidelijk gebeuren en geeft zo minder stress.

Gerelateerde dierenwiki

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier