Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Inteelttoename kan omlaag bij Lakenvelder rund

Ingediend door jinke op 03 juli 2020 - 14:21

Bij Lakenvelder runderen is de toename van inteelt per generatie te hoog. Deze ligt boven de FAO-norm van 0,5%. Door meer stieren te gebruiken en beter de letten op de verwantschap tussen de stier en de koeien die gedekt moeten worden, kan de inteelttoename omlaag.

Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit in het rapport ''Een duurzaam fokprogramma voor het Lakenvelder rund''. ''In de praktijk kan door een combinatie van maatregelen, zoals de inzet en beschikbaarheid van een groter aantal fokstieren met een gelijkmatigere spreiding van de dekkingen per stier, in combinatie met het publiceren van de gemiddelde verwantschappen per fokstier, de inteelttoename beneden de FAO norm gehouden worden'', verwachten ze. 

Het Lakenvelder rund behoort met 2.500 volwassen vrouwelijke dieren ingeschreven in het stamboek tot één van de zeldzame landbouwhuisdierrassen. In 2019 is de populatie genetisch onderzocht door het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN). Hierbij is gekeken naar het aantal dieren, de inteelttoename en de verwantschap binnen de populatie. 

Iets kopen bij bol.com? Klk hier en steun met je aankoop Levende Have

Het aantal geboren kalveren per jaar lijkt te dalen van circa 1.250 per jaar in de periode van 2014- 2016, naar 1.027 in 2017 en 815 in 2018. Het percentage koeien dat op latere leeftijd wordt ingezet in de fokkerij lijkt de afgelopen jaren ook te dalen. Er worden minder koeien ingezet in de fokkerij en eenzelfde trend wordt geobserveerd voor de stieren. Doordat er minder verschillende dieren met verschillende genetische achtergronden worden ingezet voor het produceren van een volgende generatie, kan dit leiden tot een verlies van genetische diversiteit binnen de populatie.

Om de risico’s van een opeenstapeling van erfelijke gebreken door de hoge inteelttoename te verlagen is het noodzakelijk om maatregelen op te nemen in het fokbeleid, zodat de inteelttoename per generatie minder wordt, adviseren de onderzoekers.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier