Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Houders met meer dan 50 dieren tellen mee in overzichten vogelgriep

Ingediend door jinke op 27 oktober 2021 - 14:03

Met ingang van het nieuwe vogelgriepseizoen - eerste uitbraak op 26 oktober - tellen besmettingen bij hobbypluimveehouders met meer dan 50 dieren mee in de overzichten.

Dat blijkt uit de tabel op de website van WUR, waar de besmettingen worden bijgehouden. Sinds april van dit jaar is Nederland verplicht ook rond besmette hobbypluimveehouderijen en kinderboerderijen zones in te stellen waar vervoersverboden gelden. Lidstaten mogen van deze Europese regels afwijken in geval er sprake is van houderijen met minder dan 50 vogels. 
De afschermplicht geldt wel voor alle hobbypluimveehouders, ongeacht het aantal dieren dat ze houden.

Alle besmettingen die zich voordoen - ook die bij kleine hobbylocaties - zullen te zien zijn op de kaart die WUR bijhoudt. Op de kaart van het nieuwe vogelgriepseizoen staat vooralsnog één besmetting, van een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde.

Paars = commercieel bedrijf
Rood = wilde vogels
Blauw = hobby- of kinderboerderij

Maatregelen bij vogelgriep op houderij met meer dan 50 vogels

Als er een uitbraak van vogelgriep is op een locatie met meer dan 50 vogels, dan worden er conform Europese regelgeving maatregelen getroffen, zoals het instellen van een een beschermings- en bewakingszone. De beschermingszone heeft een straal van 3 km rondom het besmette bedrijf. De bewakingszone heeft een straal van 10 km rondom het besmette bedrijf. In Nederland zijn de maatregelen in beide zones hetzelfde. We kunnen daarom ook spreken van een beperkingszone (van 10 km). Binnen de beperkingszone (het hele 10 km gebied) rondom een besmet bedrijf wordt onder andere een vervoersverbod ingesteld dat betrekking heeft op pluimvee, eieren, mest en strooisel. Verder gelden er eisen voor bezoekers, en een registratieplicht voor bezoekers.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier