Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoogpathogeen H5N8 aangetroffen bij wilde eend in Duitsland

Ingediend door jinke op 22 november 2014 - 19:40

Na de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 bij een kalkoenbedrijf in het noorden van Duitsland is een koppel van zes wilde eenden onderzocht. Een van de eenden bleek besmet met hetzelfde virustype, twee waren besmet met laagpthogene vogelgrirep. Dat heeft staatssecretaris Dijksma na een gesprek met haar Duitse collega bekend gemaakt. 

Nederland en Duitsland werken nauw samen om de oorzaak van de uitbraak van vogelgriep te achterhalen. De Europese Commissie is om steun gevraagd voor nader onderzoek.De wilde vogels zijn hoogstwaarschijnlijk de bron van de besmettingen die zich in Nederland op dit moment voordoen. Op zondag 23 november komt het ministerie met nadere mededelingen over het landelijke vervoersverbod dat op dit moment geldt. De verwachting is dat de ophok- en afschermplicht voorlopig in stand wordt gehouden.

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 23 november 2014 - 20:53

Die "wilde eend" was een wintertaling. Een uiterst schuw dier dat in Europa, Azië (waaronder Rusland) en noord Afrika voorkomt en ook bij hobbydierhouders. Door het opheffen van de ophokplicht door de staatssecretaris is het uiterst onwaarschijnlijk dat wilde vogels de oorzaak zijn de huidige besmetting bij GESLOTEN bedrijven en NIET bij hobbydierhouders en OPEN bedrijven. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waarom juist de gesloten bedrijven besmet zijn geraakt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier