Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbyvarken overlijdt door vlekziekte

Ingediend door jinke op 26 augustus 2016 - 16:34
hobbyvarken met vlekziekte

Het achttien maanden jonge hobbyvarken Biek is overleden door vlekziekte. De diagnose is na sectie vastgesteld. Het varken had een rode buik, hoge koorts, stond wankel op de poten, had ademhalingsproblemen en maakte trappende bewegingen met de poten.

Vlekziekte is een zoonose, dat wil zeggen: de ziekte kan overgaan op de mens. Vlekziekte komt voor bij meer diersoorten, maar is vooral bekend bij varkens en schapen. Dieren die buiten komen hebben een verhoogde kans om besmet te raken met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Varkens kunnen gevaccineerd worden tegen vlekziekte.

Biek was niet ingeent. ''Dat heb ik niet gedaan, omdat ik eenvoudigweg niet wist dat dit een risico was'', zegt de eigenaar, die de publiciteit heeft gezocht om andere houders van hobbyvarkens te waarschuwen. ''Ik lees van mensen die wel, maar ook net zo veel die niet enten. Het is vrijblijvend; zo lees ik in verschillende bronnen. Voor mij niet meer''. Op de website van Levende Have wordt geadviseerd varkens in te enten tegen vlekziekte. Hobbyvarkens komen namelijk vaak buiten en daar is de bacterie algemeen aanwezig.

Redactie Levende Have
 
 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 13 september 2016 - 22:32

Vlekziekte is heel goed te behandelen; het is niet duidelijk of een dierenarts is geraadpleegd…

Ingediend door jinke op 14 september 2016 - 08:34

<p>Dank voor de toevoeging, Versol. Bij de juiste en tijdige behandeling met antibiotica kan een varken volledig genezen van vlekziekte.</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier