Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbypluimvee uitgezonderd van vervoersverbod bij vogelgriep

Ingediend door jinke op 05 juli 2016 - 18:36

Hobbypluimvee mag bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep gewoon vervoerd worden van de ene hobbyhouder naar de andere. Dit heeft staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt, na raadpleging van een deskundigengroep. Het draaiboek vogelgriep zal worden aangepast.

Een verbod op het vervoer van vogels van en naar hobbyhouders is niet zinvol, aldus de deskundigengroep. Daarbij maakt de groep wel twee kanttekeningen:
• Er zijn in de hobbyvogelhouderij locaties/bedrijven/winkels, die groot zijn (honderden dieren) en veel contacten (handel) hebben. Deze bedrijven kunnen wel een reëel risico vormen.
• Voor dierenartsen, die zowel hobbyvogels als commercieel pluimvee behandelen, is een zeer goede en consequente scheiding van deze twee cliëntgroepen een absolute voorwaarde.
 
Tentoonstellingsverbod blijft in geval van vogelgriep
Een opheffing van het tentoonstellingsverbod in geval van een uitbraak, neemt Van Dam op aanraden van de deskundigengroep niet over. Op een tentoonstelling komen grote aantallen vogels met een verschillende herkomst samen (kan vanuit het hele land zijn, maar ook vanuit andere landen). Daarnaast kent een tentoonstelling ook de interesse van veel bezoekers die mogelijk in contact zijn geweest of komen met vogels. Een verbod op tentoonstellingen en andere verzamelingen draagt daarom aanzienlijk tot zeer veel bij aan het verminderen van het verspreidingsrisico. Alhoewel ook in dit geval de kans op besmetting klein is, zijn de consequenties ervan (mogelijke verspreiding naar zeer veel locaties) zeer groot. Daarnaast is er een logistiek probleem als er toch een besmetting (b)lijkt in relatie tot de tentoonstelling en alle bezoekers moeten worden gecontroleerd. 
 
Redactie Levende Have

 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier