Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Helft zeldzame rassen ''bedreigd''

Ingediend door jinke op 08 juli 2017 - 10:58
Keuring Gelders paard

De helft van de 144 zeldzame Nederlandse dierrassen heeft de status ''bedreigd''. Een kwart staat er nog slechter voor: daarvoor geldt de status ''kritiek''. Dit blijkt uit een overzicht van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

De toestand waarin de Nederlandse landbouwhuisdierrassen verkeren, noem het CGN redelijk stabiel. Sommige rassen (zoals het MRIJ runderras) dalen nog steeds in aantal, terwijl andere rassen (Lakenvelder en Brandrode Rund) groei laten zien. In de lijst die het CGN bijhoudt, wordt ook de inteelttoename aangegeven. Dat is belangrijk omdat het vaak om kleine populaties dieren gaat. Bij de runderrassen scoort de Groninger blaarkop hoog als het om inteelt gaat. 

Bij veel schapenrassen is de inteelttoename nog onbekend. Duidelijk is wel dat de Flevolander er het slechtst voorstaat. Het Kempisch heideschaap, de Swifter en de Texelaar staan er goed voor, ook al is er bij de laatste twee rassen sprake van een afname. Alle zeldame geitenrassen hebben de status ''bedreigd'',  met uitzondering van de Nederlandse melkgeit. Het Nederlands landvarken en de Bonte Bentheimer verkeren in een kritieke toestand.

Bij het pluimvee zitten heel wat rassen in de gevarenzone, zoals de Baardkuifhoenders, de Brabanter, de Drentse kriel bolstaart,en de Schijndelaar.
In de categorie paarden staat het Gelders paard als 'bedreigd' te boek. Dit ras heeft bovendien te maken met een afname van het aantal dieren. Hetzelfde geldt voor het Groninger paard. Het Nederlands tuigpaard doet het goed, maar heeft een verontrustend hoge inteelttoename.

Redactie Levende Have/Bron: CGN

Dossier

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour