Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Handelaren paardenmarkt Zuidlaren in de fout

Ingediend door jinke op 20 oktober 2022 - 08:46

Illegale export, een zieke Shetlandpony, een paard met stress - de NVWA heeft tegen diverse handelaren op de paardenmarkt in Zuidlaren proces verbaal opgemaakt. In zes gevallen was sprake van het ontbreken van een gezondheidscertificaat. Ook zijn er schriftelijke waarschuwingen gegeven voor het niet kunnen tonen van een transportvergunning en een paardenpaspoort.

De NVWA moet nog de documentatie controleren van de exploitant van de paardenmarkt in Zuidlaren. Daarin moeten gegevens staan van elk paard dat op de markt komt, of de markt verlaat: de herkomst, bestemming en het chipnummer. Het is nog niet duidelijk of er in dit verplichte register tekortkomingen zitten.

De NVWA heeft voorafgaand aan het paardenmarktseizoen extra controles aangekondigd. De paarden die worden aangevoerd, moeten aan nieuwe regels voldoen op het gebied van im- en export. Voor het begin van de markt moeten ze gedurende 48 uur naar een verzamelpunt waar de dieren worden gekeurd. De nieuwe regels en de verscherpte controle zijn er gekomen nadat er jarenlang sprake was van misstanden op paardenmarkten.

Redactie Levende Have/Bron: NVWA

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier