Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grotere bereidheid tot vaccinatie tegen Westnijlvirus verwacht

Ingediend door jinke op 04 april 2021 - 10:02

Viroloog Piet van Rijn van Wageningen Universiteit verwacht dat meer paardeneigenaren hun paarden zullen laten vaccineren tegen het Westnijlvirus. Dat zegt hij in het magazine Wageningen World.

In Nederland is de dekkingsgraad van gevaccineerde paarden heel erg laag. ''Nu de ziekte na drie opeenvolgende warme zomers met hoge nachttemperaturen steeds noordelijker in Europa opduikt, zal men zich bewuster zijn van het risico op besmetting en mogelijk wel gaan vaccineren'', aldus Van Rijn.

Het zijn vaak de hoge kosten die eigenaren van paarden er tot dusver van weerhouden om hun dieren te vaccineren tegen het Westnijlvirus. Een dosis kost volgens de Sectorraad Paarden circa €50, de kosten van toediening door een dierenarts komen daar nog bij.

Tot voor kort werd het besmettingsgevaar als gering ingeschat. Vorig jaar kwam echter door een aantal besmettingsgevallen bij mensen aan het licht dat het virus mogelijk in ons land al veel meer circuleert. In hetzelfde Wageningen World spreekt Gorben Pijlman van het Wageningse lab voor virologie grote bezorgdheid uit voor de komende zomer. Mogelijk waren vorig jaar al zo'n duizend Nederlanders besmet, maar vertoonden zij geen ernstige ziekteverschijnselen, aldus Pijlman. Een op de vijf besmette mensen krijgt milde griepachtige verschijnselen, één procent vertoont ernstige neurologische klachten.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Vogels verspreiden het virus, muggen brengen het over. Mensen en paarden zijn ''eindgastheer'', ze kunnen wel besmet raken, maar niet elkaar besmetten. Hoeveel paarden in de afgelopen jaren al besmet zijn geraakt, is moeilijk te zeggen. Testen hebben tot dusver geen besmettingen bij paarden aan het licht gebracht, maar het aantal testen is gering. Diagnose van zieke paarden is lastig, omdat de symptomen erg lijken op die van Rhinopneumonie EHV1 (equine herpes), hoewel er wel een aantal verschillen zijn, zie tabel. Voor mensen is er nog geen vaccin, voor paarden wel.

De Sectorraad Paarden heeft een overzicht gemaakt van de ziekteverschijnselen bij een besmetting met Rhinopneumonie EHV1 en Westnijlvirus
Verschillen Westnijlvirus en Rhinopneumonie

Vaccinatieadvies: Voor een basisvaccinatie zijn er twee vaccinaties met 3-6 weken tussentijd nodig, gevolgd door een jaarlijkse vaccinatie. Het beste kan er voor het muggen seizoen gevaccineerd worden omdat het een aantal weken duurt na de basisvaccinatie voordat paarden goed beschermd zijn tegen het West Nijl virus. Het is verstandig de basisvaccinaties in april/mei te laten geven en dan jaarlijks te herhalen.

Redactie Levende Have/Bron: Wageningen World/Sectorraad Paarden

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier