Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grote genetische diversiteit bij Aziatische schapen

Ingediend door jinke op 14 september 2015 - 12:25
Karakul

Wetenschappers uit een groot aantal landen hebben het DNA geanalyseerd van 42 schapenrassen en de genen vergeleken met die van 150 andere rassen. Daardoor kan worden teruggekeken in een 10.000 jarige evolutie van deze gedomesticeerde diersoort.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van schapen uit Azerbeidzjan, Moldavie, Servie, Oekraine, Rusland, Kazakhstan, Polen, Finland, China, and het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek blijkt dat Aziatische schapen een grotere genetische diversiteit vertonen dan Europese rassen. De genetische diversiteit van de Aziatische rassen is te danken aan twee verschillende ''migratiegolven''. Schapen zijn 8000 tot 11.000 jaar geleden gedomesticeerd in de zogeheten ‘’vruchtbare sikkel’’ in het Midden Oosten. Van daaruit hebben mensen de schapen meegenomen via de zijderoute naar China en Mongolie. Maar uit het genetisch onderzoek valt ook een beweging terug te herleiden van unieke rassen die in het noorden van China 5000 jaar geleden zijn ontstaan. De huidige rassen zijn het resultaat van duizenden jaren van handel en fokkerij.

Dankzij onderzoeksresultaten kunnen effectieve fokprogramma’s worden opgezet, waarmee Aziatische herders hun voordeel kunnen doen. In China bijvoorbeeld neemt de vraag naar schapenvlees toe. De prijs is sinds 2011 met veertig procent gestegen. Dat opent perspectieven voor de arme gemeenschappen van schaapherders. Het importeren van productieschapen uit Australië en Nieuw Zeeland is helemaal niet nodig. Er zijn voldoende lokale rassen beschikbaar en deze zijn doorgaans ook beter bestand tegen klimaatveranderingen.

De resultaten van het onderzoek worden in oktober gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Biology and Evolution.

Redactie Levende Have/ Bron: Science Daily

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier