Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gemengd bedrijf mogelijk oorzaak besmetting vogelgriep

Ingediend door jinke op 09 december 2017 - 09:57

Het door vogelgriep getroffen bedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen houdt niet alleen eenden. Het is ook een akkerbouwbedrijf. Het gemengde karakter van het bedrijf is mogelijk de oorzaak van de besmetting.

Grote bulten suikerbieten op het terrein van de inrichting duiden erop dat niet zo lang geleden vrachtwagens aan- en afgereden zijn. Het virus is mogelijk met deze activiteiten ingesleept. Het bedrijf ligt middenin een akkerbouwgebied. De afstand tot het Veluwemeer bedraagt 2,5 tot 3 km. Volgens wetenschappelijk onderzoek is contact met (uitwerpselen van) besmette wilde watervogels de meest aannemelijke oorzaak van een besmetting. Bij een bedrijf dat de dieren binnenhoudt moet dan wel sprake zijn van een ''transportmiddel'' voor het virus. De vrachtwagens die de suikerbieten hebben gelost, kunnen het virus binnen hebben gebracht.

Voor erfbetreders van pluimveebedrijven geldt sinds 2016 een hygieneprotocol. Ze mogen niet zo maar het terrein op rijden. Banden, wielkasten en treeplanken moeten worden gereinigd en ontsmet. Het bedrijf moet van alle vervoersbewegingen een registratie bijhouden (zie bijlage).
Eind november 2016 is op hetzelfde bedrijf ook vogelgriep uitgebroken. Het bedrijf was toen in eigendom bij Hendrikse & Roos. Dit bedrijf heeft ook eenden in Hierden. Het bedrijf in Biddinghuizen is na de vogelgriepuitbraak dit jaar overgenomen door de zoon van de eendenhouder.

Redactie Levende Have
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier