Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gemeente Putten spant linten over vijvers in park

Ingediend door jinke op 27 februari 2023 - 13:00
vogelgriep

Een melding over een paar loslopende kippen in het park De Groene Scheg in Putten was voor de NVWA aanleiding om in actie te komen. Een inspecteur bezocht het park, trof geen loslopende kippen aan, maar adviseerde de gemeente wel om rood-witte linten over de vijvers in het park te spannen en bezoekers te weren.

Hoewel watervogels in vijvers niet onder de strenge ophokplicht vallen, zijn de vijvers op advies van de NVWA afgesloten, zo meldt de gemeente. ''Gezien de ontwikkelingen rondom vogelgriep in de regio neemt de gemeente geen risico. Vanmorgen zijn er rood-witte linten over de vijvers gespannen. Hierdoor wordt het voor watervogels onaantrekkelijk gemaakt om gebruik te maken van de vijvers. Daarnaast worden op dit moment afzethekken rondom de vijvers geplaatst, om bezoekers van het park uit de buurt van de vijvers te houden. Dit om eventuele besmetting te voorkomen die kan ontstaan wanneer bezoekers uitwerpselen van de (water)vogels onder de schoenen meenemen naar andere locaties.''

Deze week brengt de inspecteur van de NVWA opnieuw een bezoek aan Putten. Hij zal bekijken of de maatregelen goed zijn uitgevoerd. ''Op basis daarvan wordt bezien of aanvullende maatregelen gewenst of noodzakelijk zijn''.

''Zwerfkippen'' verwijderd uit Julianapark in Utrecht
In het Julianapark in Utrecht zijn circa 80 ''zwerfkippen'' gevangen. Ze zijn overgebracht naar Akka's Ganzenparadijs in Drenthe. De kippen zijn weggehaald omdat de gemeente vreest voor een uitbraak van vogelgriep onder de loslopende kippen. Het is niet voor het eerst dat kippen uit het park worden verwijderd. In 2001 werden al 145 hennen, hanen en kuikens gevangen en naar Akka's Ganzenparadijs gebracht.  

Redactie Levende Have/De foto is niet gemaakt in de gemeente Putten

Lees meer: 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier