Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD signaleert problemen met schapen na zachte winter

Ingediend door jinke op 10 maart 2020 - 14:52
Ooi met lam bij hooiruif

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wijst op een aantal problemen met schapen die de hele winter al buiten lopen zonder te worden bijgevoerd. In de periode van aflammeren kan in dit soort situaties slepende melkziekte optreden.

Ook ziet de GD meer gevallen van melkziekte, stijve overhouders - gevolg van tekort aan vitamine D - en breuken in het middenrif. De oorzaak van slepende melkziekte is een combinatie van meerlingdracht, vervetting tijdens het eerste deel van de dracht en onvoldoende ruimte voor voormagen in het laatste deel van de dracht. De oorzaak van het toegenomen aantal gevallen van middenrifbreuken is niet helemaal duidelijk, aldus de GD.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Nogal wat schapenhouders denken kennelijk dat hun dieren in een zachte winter over voldoende gras beschikken en dus niets tekort komen. Maar schapen hebben ook hooi nodig en aan het einde van de dracht, krachtvoer. Als dieren niet worden bijgevoerd, kunnen er calciumtekorten ontstaan.

Zogeheten stijve overhouders (meestal gaat het om drachtige ooilammeren, ze zijn stijf en kreupel en liggen veel) ontstaan doordat de dieren niet zijn bijgevoerd met hooi en/of krachtvoer. Het beendergestel van de ooien is nog onvoldoende volgroeid en tegelijk vraagt de skeletontwikkeling van de nog ongeboren lammeren om de nodige bouwstenen. Wanneer er onvoldoende calcium en/of fosfor worden opgenomen en de reserves aan vitamine D opraken, gaat het mis. Deze dieren hebben dringend vitamine D nodig, hooi en krachtvoer. Wordt er niets gedaan, dan leidt dit vaak tot problemen met aflammeren.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier