Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD: 'Bij slome paarden met koorts handelen alsof het om droes gaat'

Ingediend door jinke op 05 juni 2018 - 10:49

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert om bij slome paarden met koorts en dikke klieren, te handelen alsof het om droes gaat. Dat wil zeggen: dierenarts raadplegen, zieke paarden isoleren, met de andere paarden niet op pad gaan naar andere bedrijven en ook geen andere paarden op het bedrijf ontvangen.

De GD komt met dit advies omdat er diverse signalen zijn van droes-achtige verschijnselen bij paarden. Testen duiden tot dusver niet op een besmetting met de ‘normale’ droesbacterie, de Streptococcus equi equi. ''Mogelijk is op het moment de veel onschuldigere bacterie Streptococcus equi zooepidemicus actief, die toch tot ziekteverschijnselen leidt. In overleg met de dierenarts kunnen er monsters genomen worden voor de PCR-test en een bacteriekweek en kunnen we hopelijk meer te weten komen over deze mogelijk ‘nieuwe’ ziekte'', aldus de GD.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Bij paarden op Stal Mansour in Arnhem is onlangs wel de normale droesbacterie aangetroffen. Het bedrijf is voorlopig gesloten om verdere verspreiding te voorkomen.

Redactie Levende Have