Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Futen en kuifeenden met vogelgriep aangetroffen rond Gouwzee

Ingediend door jinke op 10 november 2016 - 17:55

Met vogelgriep besmette futen en kuifeenden zijn gevonden rond de Gouwzee ter hoogte van Monnickendam. Op 9 november is aangetoond dat deze watervogels zijn getroffen door het gevaarlijke type H5N8. Dit heeft Wageningen Bio Veterinary Research (WBVR) bekend gemaakt.

Het instituut roept om dode wilde vogels te melden. Deze vogels zullen door WBVR onderzocht worden op aanwezigheid van het H5N8 virus. Dit zal meer informatie opleveren over de vogelsoorten waarin H5N8 aanwezig is in Nederland, en zo meer duidelijkheid geven over de verspreidingsroutes van het virus. Aangeraden wordt om dode vogels niet aan te raken.

Nederland had in 2014 voor het eerst te maken met H5N8. Op 18 november 2014 was er een uitbraak bij een bedrijf in Hekendorp. Daarna volgden nieuwe uitbraken inTer Aar en Kamperveen en de gemeente Zoeterwoude. Het ging om verschillende, los van elkaar staande introducties van het virus.
H5N8 is besmettelijk en dodelijk voor vogels maar kan ook mensen besmetten, voor wie het vooralsnog niet erg gevaarlijk is. Mensen die besmet zijn kunnen last hebben van koorts, hoofdpijn, koude rillingen, hoesten en zwakte.

Redactie Levende Have/Bron: WBVR

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier