Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Friese Statenleden overdrijven aantallen slachtoffers van de wolf

Ingediend door jinke op 27 oktober 2022 - 20:04

''Onhoudbaar'', noemt CDA-statenlid Attje Meekma de toestand op het Friese platteland. De Rijksoverheid moet het als de wiedeweerga mogelijk maken dat de wolf wordt afgeschoten. Samen met Marten Dijkstra van de VVD heeft ze een motie ingediend in de Provinciale Staten. Volgens hen zijn dit jaar al 200 schapen, pony's en kalveren gedood. 

Boerenorganisatie LTO doet er nog een schepje bovenop. Deze organisatie heeft berekend dat dit jaar in de Drents/Friese grensstreek minstens vijfhonderd schapen, dertig runderen en een tiental paarden ten prooi vallen aan de wolf.

De feiten liggen wat anders. In heel Friesland waren dit jaar volgens de cijfers van BIJ12 tot eind september 105 bevestigde gevallen van dode schapen te betreuren, in heel Drenthe 234. Als we alleen naar Friesland kijken, dan gaat het om niet meer dan 0,075% van de totale populatie, die bestaat uit bijna 140.000 schapen. Daar zaten schokkende aantallen bij op één lokatie, zoals 18 schapen in Boijl op 5 april en 11 schapen in Makkinga op 14 maart. Maar over het geheel genomen hebben de schapen in Friesland weinig te vrezen en zijn de opgevoerde aantallen dode runderen en paarden op z'n minst overdreven te noemen: voor zover daadwerkelijk het gevolg van een aanval van een wolf, zijn die - als we de schademeldingen van BIJ12 mogen geloven - nog altijd op de vingers van één hand te tellen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De aantallen slachtoffers geven steeds meer aanleiding tot felle protesten en oproepen tot ingrijpen. En daar werkt een overdreven voorstelling van zaken aan mee. Zo wil boerenorganisatie LTO dat Drentse burgermeesters maatregelen treffen. ''Het vee zal uit de weiden verdwijnen, bedrijven zullen hun activiteiten naar elders verplaatsen en kleinere dierenhouderijen of hobbydierenhouders zullen hun vee afstoten of alleen nog binnen forse afrasteringen houden. Hiermee worden delen van de landerijen ook niet meer toegankelijk voor andere wilde diersoorten, zoals vossen, dassen en reeën', waarschuwt LTO Noord-bestuurder Arend Steenbergen op de website nieuweoogst.nl.
Europarlementariër voor de SGP Bert Jan Ruissen hitst de boel nog wat verder op. Hij spreekt op nieuweoogst.nl over ''onaanvaardbaar veel dierenleed, veel boeren die hun schapen 's ochtends opengescheurd aantreffen en kinderen die hun pony badend in het bloed vinden.''

De discussie over de wolf begint zo langzamerhand behoorlijk uit de hand te lopen. Natuurmonumenten wilde dat filmmaker Cees van Kempen op 30 oktober in bezoekerscentrum Dwingelerveld een lezing zou houden over de documentaire die hij maakte over de wolf. Nadat er op social media intimiderende en bedreigende berichten verschenen is de lezing afgelast. 

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier