Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokster Duitse reuzen biedt konijnen aan voor €250

Ingediend door jinke op 05 augustus 2020 - 11:01
Duitse reus

Fokster Cynthia Straeter uit Roggel biedt op Marktplaats konijnen aan voor €200 tot €250. Het zou gaan om nazaten van Rambo, een mannetjeskonijn dat volgens de fokster ooit het grootste konijn ter wereld was.

Straeter presenteert zich op internet (duitsereuzen.eu) als geregistreerde en gediplomeerde fokkerij. Ze vermeldt op haar website dat ze voldoet aan het Besluit houders overige zoogdieren. ''Zo nu en dan fokken wij hobby matig een nestje raszuivere Duitse reuzen, en mini dwerg konijnen van prachtige kwaliteit en bijzondere kleuren. Die vanaf minimaal 8 weken oud het nest mogen verlaten.We zijn gespecialiseerd in het fokken van zeldzame kleuren'' aldus Cynthia.

Op een van de vele video's is te zien dat Cynthia het konijn Rambo junior van de grond optilt. Hij is de vader van de konijnen die nu in de verkoop zijn, en weegt op dat moment 18,4 kilo.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Annitta Schothorst van de Nationale Vlaamse Reuzen Club (NVRC) is niet blij met zulke grote dieren, liet ze al eerder weten via BNNVARA's Vroege Vogels. "Wij zijn hier geen voorstander van. Wanneer konijnen zo groot zijn, kunnen ze bijna niet meer lopen. Ze liggen de hele dag maar wat en dat is natuurlijk geen pretje. Vlaamse Reuzen moeten ook gewoon kunnen spelen".

Rambo junior is een Duitse reus. De fokvereniging van dit ras in Duitsland heeft een gewichtsgrens vastgesteld: 11,8 kilo. In Duitsland worden Duitse reuzen aangeboden voor prijzen die variëren van €1 tot €50.

Waarschuwing Bunnybunch
Bunnybunch.nl waarschuwt: ''Grote (vlees)konijnen zijn extra gevoelig voor zere hakjes (pododermatitis). Duitse reuzen zijn gevoelig voor gewrichtsaandoeningen. Een Duitse reus heeft eigenlijk een te klein hart voor zijn grote konijnenlijf. Als je een Duitse reus aanschaft, reken dan niet op een lange levensduur. Dit ras is gefokt als vleeskonijn, en zelfs dan nog in een extreem zware vorm. In onze ogen is dit een ras dat eigenlijk niet gefokt zou moeten worden.''
En: ''Pas op als je op zoek gaat naar een fokker van Duitse Reuzen. Er zijn veel fokkers die het vooral voor het geld doen. Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo. Of dat ook echt zo is, is echter niet te controleren. De kans is dus heel groot dat je opgelicht wordt. Duitse Reuzen worden vaak niet groter worden dan een Vlaamse reus, die dezelfde eigenschappen heeft en hetzelfde karakter. Een Vlaamse reus koop je vaak al voor 15-35 euro. Er zijn zelfs fokkers in Nederland die zelf tatoeages aanbrengt in de oren van de Duitse Reuzen. Die tatoeages zeggen niets, het ras Duitse Reus is in Nederand niet erkend, wat wil zeggen dat ze dus ook niet getatoeerd worden.''

Video Hart van Nederland:

Video Beestie Boys

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay 

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier