Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokkers Toggenburger gaan vrijwillig selecteren op resistentie scrapie

Ingediend door jinke op 04 maart 2015 - 12:00

Fokkers van Toggenburger geiten gaan vrijwiillig selecteren op resistentie tegen scrapie. Het ras heeft al een hoog percentage resistente geiten. Door gerichte selectie kan dit aantal nog verder omhoog.

De Toggenburgers zijn uit een onderzoek van Wageningen UR naar resistentie tegen scrapie als beste tevoorschijn gekomen. Bijna 60% blijkt drager van de genetische eigenschap die dieren beschermt tegen scrapie . De fokcommissie  van de Toggenbugers heeft sament met de onderzoekers een lijst samengesteld van fokdieren die mogelijk drager zijn, die van belang zijn voor de diversiteit van het ras, en die van belang zijn voor de fokkerij. Deze lijst staat op de website van de fokgroep. Fokkers die gebruik maken van deze fokdieren, zullen de nakomelingen laten testen.

Scrapie is een ernstige ziekte die het zenuwstelsel aantast, maar komt in Nederland onder geiten eigenlijk niet voor. De kans dat in Nederland geiten ziek worden is althans zeer gering. Er is slechts een geval va scrapie bekend. Dat dateert uit 2000 en betrof een koppel dwerggeiten.

Redactie Levende Have 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 05 maart 2015 - 13:14

Door geiten op deze eigenschap van niet scrapiegevoelig zijn eenzijdig te selecteren verminder je de biodiversiteit van dit ras met als gevolg dat ze kwetsbaar zijn voor andere ziekten die dan heviger kunnen toeslaan. Ook blijft de gevoeligheid voor andere typen scrapie zoals bij schapen is gebleken.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier