Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokkers meer tijd nodig voor kortere staarten

Ingediend door jinke op 04 maart 2013 - 12:06
Fokkers meer tijd nodig voor kortere staarten

Fokkers van Clun Forest, Hampshire Down en Suffolk schapen slagen er niet in de staarten van hun dieren via selectie zodanig te bekorten dat binnen afzienbare tijd couperen niet meer nodig zal zijn.

Dit concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit in het rapport ‘’Stand van zaken fokprogramma voor kortere staarten bij drie schapenrassen met een ontheffing op het coupeerverbod’’. Fokkers van de drie schapenrassen hebben sinds 2008 een vrijstelling van het coupeerverbod gekregen voor de periode van vier jaar.

Die vrijstelling is verleend omdat de lange, bewolde staarten van deze rassen de schapen gevoeliger maken voor myiasis. De betrokken stamboeken zetten een fokprogramma op voor het verkorten van schapenstaarten. Bij de Suffolk is dit het beste aangepakt, aldus de onderzoekers. Fokkers van dit ras meten al sinds 2003 de staartlengte van hun lammeren. De staartlengte van de Suffolk blijkt de laatste jaren licht gedaald, bij de Clun Forest en Hampshire Down nauwelijks.
‘’Met een aanscherping van het fokbeleid is het mogelijk om de komende jaren de staartlengte substantieel te verkorten door fokkerij. Dit vergt echter een grote inspanning van alle betrokkenen.’’

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier