Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Embryo transplantatie moet Roodbonte Friese koe vooruit helpen

Ingediend door jinke op 29 december 2014 - 20:54
De Stichting Roodbont Fries Vee maakt gebruik van embryo transplantatie om zowel het aantal koeien als het aantal houders van deze koeien te vergroten. De provincie Friesland steunt het project `Roodbonte Friese Koe foarút` met subsidie. 
 
In de afgelopen maanden is bij vijf koeien op twee bedrijven embryo transplantatie toegepast. Daarnaast zijn op een proefboerderij van de Dairy Campus Leeuwarden tien embryo´s ingezet bij pinken.  Op dit moment zijn van Jeltje 100 (van Van der Lei , Ureterp) x Walrich Teade vijf embryo´s op voorraad. Van Debora 2 (van Van ’t Riet, Woerdense Verlaat) x Jetze zijn 13 embryo’s aanwezig. Van twee koeien van Siebe Reitsma (Allingawier) zijn bij het slachten de eierstokken bewaard en hier zijn in het lab negen en vier eicellen geoogst en tot embryo opgekweekt. Hiervan zijn er vier gelijk ingezet bij de pinken en negen ingevroren.
 
De Stichting Roodbont Fries Vee is op zoek naar veehouders die deze embryo’s in willen zetten bij hun koeien om de populatie Roodbonte Friese koeien te vergroten. Inzet op op andere dan rode Friese koeien heeft de voorkeur. Contactpersonen zijn Wim Grit (0517-342050) of Durk Durksz (0317-480703). De kosten zijn voor rekening van de stichting. Meer informatie over de koeien waar embryo’s van gewonnen zijn, is te vinden op www.roodbontfriesvee.nl
 
Redacte Levende Have
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier