Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Drenthe stelt vier ton beschikbaar voor wolfwerende rasters

Ingediend door jinke op 15 februari 2023 - 11:57

De provincie Drenthe trekt vier ton uit voor de bescherming van schapen, geiten, runderen, varkens, paarden, pony’s, ezels (en kruisingen hiervan) en alpaca’s tegen wolven. Tot voor kort kwamen alleen schapen- en geitenhouders voor subsidie in aanmerking. Nu is de subsidie uitgebreid naar alle genoemde diersoorten en geldt deze voor de hele provincie, met terugwerkende kracht: vanaf 3 oktober 2022.

Rasters zijn een effectieve manier om een wolf te weren van een perceel waar dieren worden geweid, aldus de provincie. Met de subsidie ‘Voorkomen schade door wolven 2023’ komt de provincie met een bijdrage in de kosten van een wolfwerende afrastering. De subsidieregeling loopt door tot 2025 en bedraagt maximaal € 20.000,-- per dierhouder.

Aanleiding voor de extra subsidieronde zijn de talrijke aanvallen van wolven in de laatste maanden van 2022. Ook in januari zijn door 12 houders in Drenthe meldingen gedaan van in totaal 50 dode schapen. Van deze dieren moet nog worden vastgesteld of ze inderdaad slachtoffer waren van een wolf. In de maand februari is tot dusver één dood schaap gemeld vanuit Drenthe. Oorzaak: nog niet bekend. Ook is van de gemelde dode dieren in januari en februari nog niet bekend of deze achter een wolfwerend raster stonden.

Aanvragen kunnen vanaf 1 april van dit jaar worden ingediend. Wolvenconsulent Jaap Mekel geeft advies: [email protected].

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier