Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dijksma maakt eindelijk korte metten met zwanendriften

Ingediend door jinke op 02 mei 2015 - 20:07
knobbelzwaan

Dankzij aanhoudende klachten van dierenarts Saskia van Rooy komt er een einde aan onverkwikkelijke praktijken van zwanendrifter Piet Oostveen en zijn zonen uit Nieuwerbrug. Gebleken is dat de zwanendrifters wilde knobbelzwanen vangen en deze zelf leewieken. Dat laatste is verboden en is nu voor Dijksma aanleiding in te grijpen. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij: ''Het zwanendriften is een extensieve en legale vorm van veehouderij. In Nederland zijn twee zwanendrifters actief. De zwanendrifters houden geleewiekte knobbelzwanen het gehele jaar in de vrije natuur. De jonge knobbelzwanen worden na geboorte gevangen, geleewiekt en geringd en verkocht of verhuurd aan particulieren.'' Over het leewieken merkt zij op dat dat alleen door dierenartsen mag gebeuren en niet door de houder zelf. 

Eenvandaag stelde de pratijk van het zwanendriften in de uitzending van 2 mei aan de kaak met behulp van beeldmateriaal van Van Rooy, dat zij met gevaar voor eigen leven heeft opgenomen. De beelden waren voor Dijksma aanleiding om een verbod op het zwanendriften af te kondigen. In de uitzending verklaarde Dijksma bovendien dat er al een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de zwanendrifters. In de brief aan de kamer meldt zij dat er in 2018 een algeheel verbod komt op leewieken.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Comments

Ingediend door Anoniem op 03 mei 2015 - 09:37

Hoe is het mogelijk dat dergelijke walgelijke praktijken door de overheid zijn gelegaliseerd en een dierenarts met gevaar voor eigen leven, dit aan de kaak moet stellen.
Gelukkig wordt er nu ingegrepen en ik hoop dat Justitie de daders aan gaat pakken.

Dan wordt het dus afschieten van de knobbelzwanen.
De populatie breidt zich steeds meer uit en knobbelzwanen hebben geen vijanden, hoe hou je de populatie binnen de perken? Een zwanen paar krijgt gemiddel 7 jongen per broedsel dus tel maar uit.

Dappere Saskia petje af voor haar. Nu moeten de Zwanendrifters maar eieren gaan dompelen in maisolie dan komen ze niet uit.Een goed diervriendelijk initiatief.

Zwanendrifters ook "leewieken", met een hand kun je niet driften.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier