Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Leewieken van vogels vanaf 2018 verboden

Ingediend door jinke op 01 februari 2013 - 11:26

Het leewieken van vogels is vanaf 1 januari 2018 verboden. Dit verbod is opgenomen in het Besluit Diergeneeskundigen dat onderdeel is van de nieuwe Wet Dieren. Staatssecretaris Dijksma heeft dit in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Leewieken is een lichamelijke ingreep bij een dier. Op grond van artikel 2.8 van de Wet dieren is het verrichten van lichamelijke ingrepen bij dieren in beginsel verboden. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor ingrepen waarvoor een
diergeneeskundige noodzaak bestaat. Ook is er tot nu toe steeds gekeken naar het effect op het welzijn van dieren als ingrepen achterwege blijven. Zo werd leewieken tot dusver toegestaan voor vogels die in een open ruimte worden gehouden. Leewieken voorkomt dat de vogels wegvliegen. Het risico op de aantasting van welzijn is groter dan de ingreep zelf.

Dijksma wil echter het verrichten van lichamelijke ingrepen bij dieren verder verminderen en dierhouders aansporen om naar alternatieven te zoeken. Aan ingrepen die samenhangen met de wijze van houden moet een einde komen.
''Een overgangstermijn is gebruikelijk bij de introductie van een verbod. Hiermee wil ik betrokken partijen de gelegenheid bieden om diervriendelijke alternatieven voor het houden van deze dieren te ontwikkelen'', aldus Dijksma.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Comments

Ingediend door Anoniem op 02 februari 2013 - 14:03

Nu nog allerlei ingrepen bij mensen verbieden....!!! Zoals onnodige cosmetische ingrepen, en de diverse soorten besnijdenissen waartegen de jonge mens zich niet kan verdedigen...........

Ingediend door Anoniem op 02 februari 2013 - 16:13

Dat betekent dat een hoop dieren die in gevangenschap worden gehouden, in nog verdere beperking zullen worden gestopt. Dat komt het dierwelzijn niet ten goede. Het argument dat de branche creatief naar oplossingen moet zoeken is onzinnig. Dat is in een paar honderd jaar dierhouderij nooit gelukt, waarom zou dat morgen ineens anders moeten zijn. Dit soort wetgeving is echter populair onder de dierenvrienden en dus electoraal zeer winstgevend. Vanuit dat oogpunt moet je denk ik ook dit soort maatregelen willen zien.

Maar goed, wij leewieken bijna nooit maar ik kan me voorstellen dat er een hoop dierhouders van met name meer exotische rassen hier niet blij mee zijn. Kortwieken is haast niet te doen bij sommige van dit soort dieren. Afgezien van de repeterende stress die dat weer met zich mee brengt. Ik zie de verbetering voor het dierwelzijn niet.

De bestaande wetgeving zo als geregeld in art 40 van de GWWD was redelijk goed werkbaar. Dit is gewoon weer een staaltje van doorgeschoten wetgeving.

Waanzinnige beelden gezien. Goed dat het verbod komt.
Kortwieken ook verbieden!
Ga toch ook geen achillespees van deze of gene doorhalen...

Ingediend door vaneldijk op 16 augustus 2016 - 11:20

Vogels in kooien en kortwieken is beide zielig en dierenmishandeling. Ze kunnen nooit in hun leven hun natuurlijke gedrag vertonen. Nooit vliegen (waarvoor ze gemaakt zijn). Vergelijkbaar met dat je een hond nooit zou laten rennen, een paard 24/7 in een stalletje zou zetten. En dan vinden wel het wel zielig voor t hondje of paardje maar vogels? Het zijn maar vogels he... Arme vogels! Het zou verboden moeten worden!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier