Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dier&Recht wil verbod op bit bij paarden

Ingediend door jinke op 24 januari 2020 - 13:40
Dier&Recht wil verbod op bit bij paarden

De Stichting Dier&Recht wil dat er een verbod komt op het gebruik van bitten bij het berijden van paarden. Ook smalle, snijdende, harde neusriemen moeten worden verboden.

Opzetteugels, hulpteugels, verzwaarde hoefijzers, zwepen en puntige sporen moeten eveneens worden afgezworen. Op de website van dierenrecht.nl staat een petitie ''Stop de pijn in de paardensport''.

De Stichting heeft een literatuurstudie uitgevoerd en uit diverse bronnen blijkt dat het gebruik van bitten schade en leed veroorzaakt bij paarden. Signalen dat paarden pijn hebben, worden systematisch door ruiters genegeerd, aldus Dier & Recht in het rapport ''Het bit: een dwangmiddel in de paardensport'' (zie bijlage).

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens Dier&Recht is er ruimschoots wetenschappelijk bewijs dat bitten structureel ernstige schade aanrichten aan de mond van het paard. ''Ook kan worden aangetoond dat de druk die de ruiter uitoefent door aan de teugels te trekken, door het paard als vele malen groter kan worden ervaren. Bij gebruik van een bit kan de ruiter er dus niet zeker van zijn dat hij zijn paard geen pijn doet. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat bij paarden van ruiters die er zeker van zeiden te zijn dat hun paard geen pijn had, wel degelijk wonden in de mond te zien waren.''

Dat bitten al sinds 3500 v. Chr worden gebruikt is geen reden om hier maar mee door te gaan, vindt Dier&Recht. Temeer daar er alternatieven zijn in de vorm van bitloze hoofdstellen. Vaak worden er tandheelkundige ingrepen verricht om de schade aan het paardengebit te herstellen of te voorkomen. Dier&Recht wijst erop dat het preventief vijlen en trekken van kiezen bij paarden volgens de wet niet is toegestaan. 

Redactie Levende Have

In 2009 wijdde het magazine Levende Have een artikel aan de wenselijkheid van bitloos rijden. Klik hier voor de volledige tekst.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier