Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierhouder zelf verantwoordelijk voor voedselveiligheid

Ingediend door jinke op 30 april 2015 - 10:18
Door het wegvallen van de productschappen treden verschuivingen op in de varantwoordelijkheden voor de voedselveiligheid. De controle die in het verleden door de productschappen werd verzorgd, komt nu op het bordje te liggen van de sector. Niet iedereen is daar even gelukkig mee. De sector moet nu zelf de criminele praktijken die hebben geleid tot recente vleesschandalen, zien te elimineren.
 
In de kamerbrief over ''monitoring kritische stoffen'' neemt het kabinet duidelijk stelling. Een dier dat net medicijnen heeft gehad waarvoor een wachttijd geldt of dat verboden middelen toegediend heeft gekregen, mag niet naar de slacht. Daar is de dierhouder zelf voor verantwoordelijk en niet een of andere instantie die dat controleert. Staatssecretaris Dijksma heeft de Regeling diergeneesmiddelen zelfs al aangepast. Hierin stond “met het oog op de uitvoering van artikel 9 van richtlijn nr. 96/23/EG kunnen de verschillende betrokken partners in de veehouderijsector zelf kwaliteitscontrole uitoefenen”. Dit heeft ze veranderd in: “met het oog op de uitvoering van artikel 9 van richtlijn nr. 96/23/EG voeren de verschillende betrokken partners in de veehouderijsector zelf kwaliteitscontrole uit”. Dat klinkt dus een stuk dwingender.
 
Ondanks alle vleesschandalen zet het kabinet volledig in op zelfcontrole. Zo dient het slachthuis zelf erop toe te zien dat alleen dieren aanvaard worden die vrij zijn van residugehalten boven de toegestane maxima en van verboden stoffen. Door de bepaling in de Regeling diergeneesmiddelen te verhelderen worden de onduidelijkheden over de verantwoordelijkheid van veehouders weggenomen, aldus Dijksma. ''De verwerker/slachterij mag geen dieren accepteren waarbij niet aan zelfcontrole is gedaan. De ketenpartners stellen deze eisen aan elkaar en moeten daar ook op toezien en controleren, inclusief het elkaar zonodig privaatrechtelijk aansprakelijk stellen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de regelgeving.''
 
Vooral voor de handelaren die dieren naar de slacht brengen, zal dit geen leuke boodschap zijn. Zij moeten niet alleen over elk dier afzondelijk verantwoording afleggen, maar krijgen ook te maken met kwaliteitscontrole vanuit hun sector. Voor de particuliere houders van schapen, geiten, varkens, pluimvee en paarden die wel eens een dier naar de slacht brengen, verandert er niet zoveel. Zij moeten al sinds 2009 bij de slacht de zogeheten Veterinaire Keten Informatie/Voedsel Keten Informatie (VKI) verstrekken. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Ook als het om een dier gaat dat ze van een ander hebben overgenomen. Zonder VKI worden dieren niet geslacht. Verwacht wordt dat slachterijen hier nog strikter mee zullen omgaan. 
 
Redactie Levende Have
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier