Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenartsen: niet langer wachten met vaccinatie vogelgriep

Ingediend door jinke op 28 oktober 2022 - 19:36
haan wordt gevaccineerd tegen vogelgriep

Dierenartsenorganisatie KNMvD vindt dat er niet langer kan worden gewacht met vaccinatie tegen vogelgriep. ''Vaccinatie zal onderdeel uit moeten maken van een pakket aan maatregelen ter bescherming en bestrijding tegen vogelgriep. Daarom dienen werkzame vaccins snel te worden geregistreerd en moeten er duidelijke afspraken zijn over handelsgaranties van pluimveeproducten'', aldus de KNMvD in een verklaring.

Gezien de hoge infectiedruk en onvoldoende resultaat van aangescherpte bioveiligheidsmaatregelen is de huidige aanpak volgens de KNMvD niet langer houdbaar. Landbouwminister Piet Adema heeft eerder al te kennen gegeven begin volgend jaar tot vaccinatie te willen overgaan, wanneer de eerste resultaten van een test met vaccins positief uitvallen. Deze vaccinatie wordt onderdeel van een zogeheten intensiveringsplan aanpak vogelgriep. Adema verwacht nog voor het eind van het jaar een Europese verordening die handelsgaranties regelt.

Steun de oproep voor vaccinatie van het hobbypluimvee. Klik hier

Het is voor het eerst dat de dierenartsenorganisatie zich zo nadrukkelijk uitspreekt voor een zeer spoedige vaccinatie van het pluimvee in Nederland. Uit de verklaring die op 28 oktober is gepubliceerd valt af te leiden dat de dierenartsen een bestaand vaccin willen inzetten en dat er wat hen betreft niet hoeft te worden gewacht op de proeven die nu plaatsvinden. Een standpunt dat onder meer wordt gedeeld door coalitiepartij D66. Ook de bekende vogelgriepexpert Thijs Kuiken van Erasmus MC viroscience pleit daar al enige tijd voor.*)

Het ministerie van LNV, Wageningen Universiteit en Universiteit van Utrecht hebben er echter voor gekozen eerst een aantal vaccins nader te onderzoeken. Dit om er zeker van te zijn dat de vaccins beschermen tegen het heersende H5N1-virus én effectief zijn tegen de overdracht van virus. Daarbij is het risico genomen dat het te lang duurt voordat er een besluit over vaccinatie kan worden genomen. Het huidige tempo waarin de epidemie zich ontwikkelt dwingt nu tot snel ingrijpen.

Gas raakt op
Minister Adema erkent inmiddels dat de huidige toestand niet houdbaar is. Uit een brief aan de Tweede Kamer blijkt dat de NVWA de uitbraken niet kan bijbenen. Het vogelgriepvirus grijpt al enige tijd sterk om zich heen. Op dit moment doet zich weer de ene na de andere besmetting voor, waarbij niet alleen dieren op besmette bedrijven moeten worden gedood, maar er ook preventieve vergassingsoperaties noodzakelijk zijn. ''Er moet een oplossing komen voor het preventief ruimen'', geeft Adema in de brief aan. Daarbij speelt ook een rol dat het gas begint op te raken. Het ministerie van LNV blijkt niet in staat het pluimvee binnen door de rechter gestelde termijnen te doden.

Redactie Levende Have

*) Er zijn meerdere vaccins, waaronder ''Recombinant Turkey Herpesvirus H5 Vector Vaccine tegen H5N1'' (Avian Diseases, mei 2016). De Nederlander Sjaak de Wit (Universiteit Utrecht) is mede-auteur van dit artikel, zie bijlage

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier