Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dekking geiten uitstellen tot na vaccinatie Q-koorts

Ingediend door jinke op 23 juli 2009 - 09:59

Houders van geiten die hun dieren nog willen inenten tegen Q-koorts, zullen de dekking uit moeten stellen. Pas in oktober komt nieuwe entstof (100.000 doses) beschikbaar voor vrijwillige vaccinatie in het zuiden van Nederland en de provincies Utrecht, Overijssel en een deel van Gelderland.

Het ministerie van LNV doet een beroep op geitenhouders om de geiten niet eerder te laten dekken. Het vaccin mag namelijk niet aan drachtige geiten worden toegediend. Dit jaar geldt een verplichte vaccinatie in het zuiden van Nederland voor bedrijven met meer dan 50 melkgeiten en melkschapen, zorgboerderijen en kinderboerderijen. Houders van hobbygeiten mogen hun dieren vrijwillig laten vaccineren.
Gebleken is dat er ook op andere plekken in Nederland mensen besmet zijn geraakt met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Vandaar dat het ministerie extra vaccin heeft besteld om houders van geiten en melkschapen in de gelegenheid te stellen hun dieren nog dit jaar op ruimere schaal te kunnen laten inenten.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier