Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

België heft ophokplicht gedeeltelijk op

Ingediend door jinke op 10 juni 2023 - 14:48

België heft de ophokplicht op voor pluimveebedrijven en hobbypluimveehouders buiten ''gevoelige natuurgebieden''. Dat zijn hoogrisico-zones met veel wilde watervogels. Het blijft wel verplicht het pluimvee binnen of onder netten te voeren. Belgische pluimveehouders krijgen ook het dringende advies om pluimvee met buitenuitloop preventief af te schermen met netten om op die manier het contact met wilde vogels te vermijden.

Het vogelgriepvirus circuleert nog altijd onder wilde vogels. Maar de afgelopen weken is in België het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels, net als in dezelfde periode vorig jaar, sterk gedaald. Mede hierdoor zijn er de afgelopen maanden ook geen uitbraken meer vastgesteld bij pluimvee.

Het is nog niet duidelijk of Nederland het Belgische voorbeeld volgt. Ook hier hebben zich al sinds 13 februari geen besmettingen bij gehouden pluimvee meer voorgedaan. Wel zijn nog in de maand mei talrijke dode wilde vogels (waaronder zeer veel dode meeuwen) gevonden. De laatste risicobeoordeling dateert van 30 maart (zie bijlage). Minister Adema heeft op 26 april de Tweede Kamer toegezegd dat hij ''op korte termijn'' de deskundigengroep dierziekten zou vragen de situatie opnieuw te beoordelen. Een nieuw advies wordt elk moment verwacht. Het wachten is ook nog op het intensiveringsplan preventie vogelgriep, dat Adema voor het zomerreces naar de Tweede Kamer zou sturen. Daaruit moet onder meer duidelijk worden wanneer en hoe Nederland vaccinatie wil gaan inzetten. 

Veel zal ervan afhangen in hoeverre het virus de afgelopen maanden door circulatie onder wilde vogels is gemuteerd. Het voorspellen van het risico op vogelgriep bij pluimveebedrijven is lastig door de verschillende varianten die er nu zijn bij wilde vogels, stelde hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht op 16 juni op de website Nieuwe Oogst.

De Wereld Organisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft talrijke experts geraadpleegd en komt tot de conclusie dat een succesvolle vaccinatiestrategie afhankelijk is van goedgekeurde vaccins die nauw aansluiten bij de virusstammen die in omloop zijn. Bovendien moet vaccinatie vergezeld gaan van een nauwgezette controle van gevaccineerde dieren, zodat kan worden aangetoond dat zij vrij zijn van infectie. ''Door alle bestaande op wetenschap gebaseerde controlemaatregelen te overwegen en ze te gebruiken in overeenstemming met internationale aanbevelingen, kunnen landen hun eigen nationale strategieën ontwikkelen die zijn toegesneden op hun lokale context en hun effectiviteit waarborgen'', benadrukt de WOAH.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier