Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Belgen maken protocol voor probleemwolven

Ingediend door jinke op 11 januari 2021 - 10:18

De Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een protocol opgesteld voor het omgaan met probleemwolven. In het protocol wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen probleemsituaties en probleemwolven.

“Probleemsituaties en probleemwolven vergen een verschillende aanpak die afhankelijk is van de situatie. Terwijl bij een probleemsituatie de focus vooreerst ligt op bijsturing en opvolging, zal bij een probleemwolf acuut een drastische maatregel genomen dienen te worden. Voor elk mogelijk gedrag wordt het risico ingeschat en worden hier vervolgens één of meerdere maatregelen aan gekoppeld” aldus de minister op Vilt.be. Met bijsturing en opvolging doelt ze op beschermende maatregelen om schade door wolven te voorkomen en op monitoring.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens het protocol kan in vier situaties worden gesproken van een probleemwolf en zijn drastische maatregelen mogelijk, zoals afschieten:

  • Bewezen hybriden, kruisingen tussen wolven en honden, worden verwijderd uit de natuur. Enkel het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), als lid van het Central European Wolf Consortium, is bevoegd om een wolf als een hybride te kwalificeren.

  • Wolven die meermaals actief mensen benaderen tot op korte afstand, waarbij de ontmoeting allerminst toevallig is en waarbij het initiatief tot het steeds maar verkleinen van de afstand tussen mens en wolf overduidelijk uitgaat van de wolf, mogen verwijderd worden. Het gaat hier geenszins om toevallige ontmoetingen op korte afstand (bijvoorbeeld een wolf die de straat oversteekt nabij woongebied), want die komen vaak voor en zijn perfect normaal, of om wolven die zich veilig lijken te voelen op korte afstand van mensen en niet meteen weglopen. “Het gaat om wolven die een duidelijke keuze zouden maken om actief naar mensen toe te gaan en die zich overduidelijk aangetrokken voelen tot mensen of tot hun aangelijnde honden, ongeacht wat daarvoor de exacte reden is. Dergelijk gedrag werd bij de Vlaamse wolvenroedel nog niet opgemerkt”, luidt het.

  • Wolven die meermaals goed beschermd vee aanvallen en die steeds opnieuw goed uitgevoerde, correct werkende preventiemaatregelen weten te overwinnen. Op het ogenblik dat alle preventiemogelijkheden zijn uitgeput, mogen deze dieren verwijderd worden. Daarbij moet het gaan om preventiemaatregelen die hun deugdelijkheid al hebben bewezen en waarover brede consensus bestaat, dus geen experimentele maatregelen of maatregelen waarvan de werking niet vaststaat. “Ook dergelijke gevallen zijn nog niet opgemerkt”, klinkt het.

  • Wolven die zich systematisch richten op het doden van honden binnen de omheining van een erf of tuin. Op het ogenblik dat alle preventiemogelijkheden zijn uitgeput, mogen deze dieren verwijderd worden.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia Commons

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier