Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bedrijf nummer 8: vogelgriep in Sint Annaparochie

Ingediend door jinke op 07 december 2020 - 16:58
vogelgriep in Sint Annaparochie

Bij de maatschap Kolkman in het Friese Sint Annaparochie, een bedrijf met koeien en vleeskuikens, is hoogpathogene vogelgriep H5N8 aangetroffen. Alle 25.000 kippen zijn gedood.

Het is het tweede bedrijf in Friesland met vleeskuiken dat besmet is geraakt met het vogelgriepvirus. Eerder brak vogelgriep uit het bedrijf van de maatschap Kroondijk in Witmarsum. Het is sinds het begin van de vogelgriepepidemie eind oktober voor de achtste keer dat de NVWA een bedrijf moet ruimen. In de 10-kilometerzone rond het bedrijf in Sint Annaparochie bevinden zich dertien andere pluimveebedrijven. In het toezichtsgebied staat een slachterij, waarvoor een uitzondering is gemaakt op het vervoersverbod.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee >> Klik hier

Naast het pluimvee op bedrijven raakten de afgelopen weken verspreid over het land kippen en watervogels van hobbydierhouders besmet, evenals diverse soorten vogels in parken. Het aantal besmette watervogels loopt in de duizenden. Bij de meeste vogelgriepgevoelige dieren is het hoogpathogene virus H5N8 vastgesteld. Het risico op besmetting wordt door deskundigen als zeer hoog ingeschat.

Redactie Levende Have/Foto: Google

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier