Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bedrijf nummer 6: vogelgriep bij leghennen in Hekendorp

Ingediend door jinke op 22 november 2020 - 10:20
chicken factory pixabay

In het Utrechtse Hekendorp is bij een bedrijf met 100.000 leghennen het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Het is het zesde besmette bedrijf sinds de uitbraak in Altforst. 

In beschermingsgebied dat is ingesteld, ligt één ander pluimveebedrijf, aldus het ministerie van LNV. In het toezichtsgebied van 10 kilometer liggen 10 andere pluimveehouderijen. Voor deze bedrijven geldt een vervoersverbod.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook in 2014 was het raak in Hekendorp: toen werd op het bedrijf van pluimveehouder Piet Wiltenburg vogelgriep vastgesteld. Het gaat nu om hetzelfde bedrijf.
Op 22 oktober van dit jaar, na de vondst van besmette zwanen in het nabijgelegen Kockengen, zei Wiltenburg tegen RTV Utrecht: "Het is constant van: als het maar niet bij de kippen binnenslaat. Want dan wordt het bedrijf geruimd en dat kost klauwen met geld. Bij een gemiddeld bedrijf, en wij zijn niet eens zo groot als een gemiddeld bedrijf, zijn de kosten geraamd op één miljoen euro. Om maar een indruk te geven.''

Er zijn in dit vogelgriep seizoen in Nederland tot dusver 400.000 kippen en eenden gedood, het pluimvee in Hekendorp meegerekend.

Redactie Levende Have/Foto pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier