Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Antistoffen vogelgriep op dertig tot vijftig bedrijven per jaar

Ingediend door jinke op 17 december 2015 - 10:47

Jaarlijks worden op dertig tot vijftig pluimveebedrijven in Nederland antistoffen tegen vogelgriep aangetroffen. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Het instituut heeft onderzoek in gang gezet naar de aanwezigheid van wilde watervogels in de uitloop van een bedrijf dat de afgelopen jaren meerdere keren besmet werd met laag pathogene vogelgriep. Daarbij wordt gebruik gemaakt van camera's.

Na de epidemie met de hoog pathogene vogelgriep H7N7 in Nederland in 2003 is er intensief onderzoek naar de anwezigheid van laagathogene vogelgriep bij pluimvee. Regelmatig zijn er sindsdien pluimvee­bedrijven gevonden (30-50 bedrijven per jaar) waarvoor aanwijzingen waren dat zij waren blootgesteld aan het virus. ''Het is waarschijnlijk dat veelvuldige aanwezigheid van wilde (water)vogels in de uitloop de kans op blootstelling van pluimvee aan vogelgriepvirus verhoogt'', aldus het CVI. In 2016 zal de uitloop van een bedrijf worden geobeserveerd, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Uit eerder epidemiologisch onderzoek bleek dat bedrijven met uitloop de grootste kans hebben op besmetting met vogelgriep. De gegevens die uit dit nieuwe onderzoek voortkomen, zullen gebruikt worden voor onderzoek naar mogelijkheden om het risico op infectie met vogelgriep op uitloopbedrijven te verkleinen.

Vogelgriep in Frankrijk
In Frankijk hebben zich de afgelopen weken dertig uitbraken van hoogpathogene vogelgriep voorgedaan. Het gaat om diverse stammen: H5N1, H5N2, H5N7, H5N9. De uitbraken concentreren zich in het midden en zuidwesten van Frankrijk en hebben vooral kleinere en middelgrote bedrijven met kippen, eenden en parelhoenders getroffen.

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 19 december 2015 - 22:45

De onwetendheid is groot en daarom worden er duizenden kippen vermoord. Ja het laag pathogene virus kan muteren tot het hoog pathogene. Maar onder welke condities dat kan gebeuren is niet bekend. Weet u het nog? Kinderen werden vroeger gevaccineerd tegen de mensenpokken met behulp van het koepokkensmetstof. Die koepokken gaven weerstand tegen de mensenpokken. Stel je nu eens voor dat de kippen met antistoffen tegen laagpathogene volgelgriep ook weerstand hebben opgebouwd tegen hoogpathogene vogelgriep. In plaats van dat uit te zoeken worden deze interessante dieren afgemaakt. Zo komen we geen stap verder in de strijd tegen de vogelgriep. Het beleid zou er op gericht moeten zijn dieren te fokken met natuurlijke weerstand tegen vogelgriep. Maar nee hoor men maakt zich druk over overvliegende watervogels, die toch niet tegen te houden zijn.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier