Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Amerikanen ontwikkelen breed werkend vaccin tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 12 januari 2016 - 16:18
Onderzoekers van de Kansas State University hebben een vaccin ontwikkeld dat tegen verschillende H5-typen vogelgriep bescherming biedt, zoals  H5N1, H5N2 and H5N8. Groot voordeel van het vaccin is dat het via drinkwater, of via een injectie in bevruchte  eieren kan worden toegediend. Dat maakt  het interessant voor de pluimveeindustrie.
 
Het vaccin NDV-H5Nx biedt bovendien bescherming tegen New Castle Disease, ofwel peudo-vogelpest. Het is geschikt voor kippen en  mogelijk ook voor ander pluimvee. 
 
Het gaat om een levend vaccin. Dit betekent dat het bestaat uit een afgezwakte variant van  het virus. Het risico bestaat dat het virus onvoldoende is afgezwakt, waardoor het vaccinvirus verspreid kan worden en er ziekmakende virusvarianten kunnen ontstaan. Meestal is het niet mogelijk om in een populatie die is gevaccineerd met levend vaccin geinfecteerde dieren op te sporen. Maar daar is in het geval van NDV-H5Nx wel voor gezorgd. Het is een zogeheten DIVA-vaccin.
 
Een breed werkend vaccin is handig omdat je nooit weet welk type vogelgriep de kop op steekt. Het H5-type komt wereldwijd voor en veroorzaakt in de hoogpatghogene variant veel sterfte onder pluimvee. Het nieuwe vaccin is drie maanden lang getest op H5N2. De onderzoekers hebben het onlangs gepresenteerd en verwachten dat het verder in ontwikkeling kan worden genomen.
 
Redactie Levende Have/Bron: Science Daily
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier