Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Aanvraag voor landschapsbeheer moet via collectief

Ingediend door jinke op 27 augustus 2013 - 14:10
Aanvraag voor landschapsbeheer moet via collectief

Particulieren die tot voor kort gewend waren zelfstandig subsidie aan te vragen voor landschaps- en natuurbeheer, moeten de aanvraag nu laten lopen via een collectief beheerplan. Deze plannen worden opgesteld door een zogeheten gebiedscoordinator, veelal agrarische natuurverenigingen.

Grote kritiek op het huidige agrarisch natuurbeheer heeft geleid tot een drastische wijziging van de aanvraagprocedures. Het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) komt per 2016 onder regie van de provincies. Vanaf 2014 is subsidie voor agrarisch natuurbeheer alleen nog mogelijk via een gezamenlijk plan voor al het agrarisch natuurbeheer in een bepaald gebied. Dit geldt voor alle vormen van agrarisch natuurbeheer, weidevogel- en akkervogelbeheer, botanisch beheer en landschapsbeheer. Het individueel aanvragen van agrarisch natuurbeheer is dus niet meer mogelijk. De gebiedscoördinator maakt het collectief beheerplan en neemt de beheerpakketten en oppervlaktes van de deelnemende agrarisch beheerders hierin op.

De deelnemende beheerders bespreken met de gebiedscoördinator met welke oppervlakte zij minimaal en maximaal deelnemen aan het collectief plan. Dit wordt vastgelegd in de SNL-applicatie (Toolkit) en als deelnamebewijs van de beheerder stuurt de gebiedscoördinator een door de beheerder ondertekend aanvraagformulier, de min-max steunaanvraag, op naar rvo.nl

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier