Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tamworth

Tamworth varken

De Tamworth – vernoemd naar de gelijknamige plaats in het Engelse Staffordshire -  behoort niet alleen tot één van de oudste varkensrassen, waarvan de herkomst te herleiden is tot het Europese wilde zwijn – vrij dus van Aziatische invloeden – het varken beschikt ook over een aantal unieke eigenschappen die beslist niet verloren mogen gaan. Om te beginnen het uiterlijk: de vacht is rood of gemberkleurig, de neus en het lichaam zijn lang, de oren staan rechtop en de hoge poten zorgen ervoor dat het varken al wroetend niet met de buik over de grond sleept. Met diezelfde hoge poten kan het varken ook hoge snelheden ontwikkelen. De Tamworth staat bekend als hardloper.
Het is een sterk ras dat goed tegen kou en warmte kan. Door de dichte vacht heeft de Tamworth geen last van zonnebrand, hoewel het varken tijdens de rui in juni en augustus wel schaduwrijke plekken en een modderpoel opzoekt. Dankzij de hardheid en de geringe gevoeligheid voor ziekten kan de Tamworth goed dienst doen als buitenvarken, bij voorkeur in de bossen. Daar zou de toekomst van het ras dan ook moeten liggen, vinden de Britten: in begrazingsprojecten.

varkens het goede leven van

 

De zeugen zijn zorgzame moeders, die tomen van zes tot tien jongen ter wereld brengen. Ze zouden zich met wat schuilhutjes prima kunnen redden. Om enige controle te houden over de tomen, kunnen de zeugen met hun nageslacht ook worden ondergebracht in een grote schuur.
De biggen van het Tamworthvarken groeien overigens lang niet zo snel als industrievarkens, maar eenmaal volwassen kunnen ze wel een fiks gewicht bereiken: tussen de 250-370 kg. Waardoor ze tevens als slow-food vleesvarkens hun waarde behouden. (1)
(1)Tamworth is dol op aandacht, Levende Have oktober 2012

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier