Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Berkshire

Berkshire varken

Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio Faringdon en Wantage van het graafschap Berkshire, nu Oxfordshire geheten. Daar zou ruim driehonderd jaar geleden de bijzondere kwaliteit van dit varken zijn ontdekt door de hongerige soldaten van het leger van de vermaarde staatsman Oliver Cromwell. Al spoedig verspreidde zich de mare dat de ham en bacon van dit varken ongeëvenaard waren. Ook de Engelse koninklijke familie liet zich het vlees goed smaken. Windsor Castle was jarenlang het domein van een complete rotte en koningin Victoria verkoos Schoppenaas tot haar favoriete beer. 

Het varken is zwart en heeft witte poten en een witte vlek op de neus. Het is een fors varken – een zeug weegt gemiddeld driehonderd, een beer vierhonderd kilo - met rechtopstaande, iets naar voren buigende oren, een rechte buik en een rechte rug. Berkshires hebben een matige vruchtbaarheid: een worp van vier tot zes biggen is normaal, maar een worp van acht tot tien biggen kan ook voorkomen. De varkens zijn wel vroegrijp. De zeug kan al op een leeftijd van 8,5 maand worden gedekt. Ze heeft uitstekende moedereigenschappen en altijd voldoende melk. De Berkshire leent zich goed voor het buitenleven: het varken wordt niet gauw ziek en scharrelt graag z’n eigen voedsel bij elkaar. Het ras staat bekend als vriendelijk en nieuwsgierig.

varkens het goede leven van

 
Door de toenemende belangstelling voor de traditionele productie van varkensvlees is het Berkshire varken weer in de spotlights komen te staan. Het behoort nog altijd tot de zeldzame rassen, maar het aantal Berkshires groeit weer. Dankzij een fraaie marmering is het vlees mooi vol en zuiver van smaak, sappig en mals, en daardoor erg in trek bij topkoks. De culinaire interesse stimuleert de vraag en dus de fokkerij. De British Pig Association telde in 2014 ruim vierhonderd zeugen en 120 raszuivere beren.
 
In Canada en Amerika bevinden zich naar schatting tienduizend zeugen. Een aanzienlijk aantal, waarvan het echter de vraag is of ze allemaal wel zo raszuiver zijn. Aan de andere kant van de oceaan heeft de Berkshire een grote staat van dienst als kruisingsvarken. Gesproken wordt over een fraai voorbeeld van een modern, verbeterd varkensras. De Amerikaanse en Canadese Berkshires staan niet ingeschreven in het Engelse Berkshire stamboek en tellen derhalve ook niet mee bij de beoordeling of het ras nog wel zeldzaam is.
 
Ook in Nederland zetten sommige fokkers hun Berkshireberen in op zeugen van een ander ras. Zij vinden de zuivere Berkshire te vet. De nakomelingen hebben nog altijd een prachtige vleeskwaliteit, maar krijgen van de zeug ook een goede vruchtbaarheid mee.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier