Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Uitbroeden van eendeneieren

Als je eenden zelf niet broeds worden, kun je de eieren uitbroeden in een broedmachine. Voor het uitbroeden van eendeneieren kun je het beste bevruchte eieren van je eigen eenden gebruiken. Als je die niet hebt, ga dan naar een vertrouwd adres, zodat je kunt zien of de eenden gezond en de eieren vers zijn (niet ouder dan 7 dagen). Ook de temperatuur waaronder de eieren zijn opgeslagen is van belang: 15 graden is optimaal. Was de eieren niet, maar verwijder wel de vuilresten met een ruwe, droge spons. En check of er geen breukjes in zitten. Het is belangrijk dat je je handen wast voor en na het aanraken van de eieren.

Voor het uitbroeden van de eieren moet de broedmachine kan de temperatuur op ca. 37,8 graad worden ingesteld en na de de 22ste broeddag kan deze worden verlaagd met een halve graad. Van die 22ste dag moet de vochtigheid verhoogd worden tot rond de 75%. Het keren moet dagelijks vanaf de 10 broeddag gebeuren en wel 2 maal 20 minuten per dag tot de dag van aanpikken van de eieren. Het koelen doe je door de deur van de broedmachine open te zetten met draaiende motor.
Na 28 dagen kondigen de eerste kuikens zich aan en dan duurt het nog zo'n twaalf uur voordat ze uit het ei kruipen. Laat de kuikens in de broedmachine totdat ze uitgerust en droog zijn en actief worden. 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier