Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sebright

Sebright haan

De Sebright is een van de oudste, Britse kleine sierkippen. Geen kleine uitgave van een groter ras, maar een op zichzelf staande kriel. ‘’True bantam’’ noemen de Engelsen dat. Vanwege hun geringe grootte vooral geschikt voor in de achtertuin. Een gezelschaps- en showkipje dat zijn naam te danken heeft aan Sir John Sebright, parlementslid voor het graafschap Hertfortshire, maar bovenal invloedrijk en gezaghebbend schrijver over het houden en fokken van dieren.

De Sebright is een over het gehele lichaam, inclusief de staart, gezoomd dier. Bij deze kipjes hoort elke veer voorzien te zijn van een smalle zwarte of witte zoom, waarbij de zwarte zoom glanzend is. Dit is een uniek tekeningpatroon, die door geen ander ras wordt geëvenaard. In Engeland zijn alleen de twee oorspronkelijke kleurslagen erkend: goud en zilver zwartgezoomd. De Sebrightkrielen in ons land zijn erkend in vier kleurslagen: goud zwartgezoomd, zilver zwartgezoomd, citroen zwartgezoomd en geel witgezoomd. Van deze kleurslagen zijn de goud zwartgezoomden het eerst ontstaan. In Duitsland verkeren de geel witgezoomden in de erkenningsfase. Opvallend is dat Nederlanders fokkers citroen zwartgezoomd en geel witgezoomd hebben gecreëerd. Nu is dat bij de citroen zwartgezoomden niet zo moeilijk, aangezien deze kleur in de negentiger jaren van de negentiende eeuw ook in Engeland voorkwam, zonder ooit populair te worden. Deze kleur ontstaat door verdunning van de goudkleur tot een lichte citroenkleur tengevolge van het kruisen met zilver.
Niet alleen de aftekening maakt de Sebright bijzonder. De kriel onderscheidt zich door de sterk naar voren gedragen borst ook als een parmantige verschijning. De hennenvederigheid van de hanen geeft dit ras een geheel eigen type. Verder heeft de Sebright een rozenkam waarvan de kleur varieert van rood naar purperrood. Vooral deze laatste kleur wordt als een typisch raskenmerk gezien. De oren zijn rood, maar enig wit is toegestaan. De oogkleur is afhankelijk van de veerkleur maar bij de meeste kleurslagen donkerbruin tot bruinzwart.

Karakter
Sebrights hebben een levendig en tegelijk vertrouwelijk karakter. Ze zijn goed te houden in een beperkte ruimte, maar een vrije uitloop stellen ze ook op prijs. Kijk dan wel uit of er geen roofvogels in de buurt zijn, want deze kleine krielen zijn gauw een prooi van deze ongewenste bezoekers. Als laatste kanttekening bij dit ras moet worden opgemerkt dat de Sebright gevoelig is voor de ziekte van Marek. Om problemen te voorkomen is het inenten van de kuikens dan ook aan te bevelen.

kippenboek

Zoek je een fokker van Sebright kippen? Neem dan contact op met de Nederlandse Sebright Club

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier