Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Jersey Giant

Jersey Giant
De Jersey Giant is omstreeks 1880 in Noord-Amerika ontstaan door kruising van zwarte Java’s met Brahma’s, Langshans  en Indische Vechthoenders. De fokkers waren Thomas en John Black uit New Jersey. Hun uitgangspunten: groot, groter, grootst.
Zoals de bijnaam Giants (= reuzen) al zegt: het zijn enorm grote hoenders met een gewicht van 5 kg en meer bij de hanen  en  4kg en meer bij de hennen. Voor zover valt na te gaan, is de Jersey Giant het grootste kippenras ter wereld. Om de vleesproductie te verhogen, werden aan het begin van de twintigste eeuw de hanen gecastreerd. Daardoor nam hun gewicht aanzienlijk toe. Bekend is het verhaal van een kapoen uit 1923 die op een leeftijd van negen maanden een gewicht van 7,5 kg haalde. Hij groeide uit tot 9 kilo en reisde van de ene tentoonstelling naar de andere. 

Jersey Giants komen voor in de kleurslagen zwart, wit en blauw gezoomd. De beenkleur is zwart tot donker wilgengroen, de voetzolen zijn geel. Dit laatste is een erfenis van de Java’s, evenals de sterk groene glans bij de zwarten. Ook de huid is geel. Ze leggen gemiddeld 200 eieren per jaar, met een streefgewicht van 60-80 gram. Wie veel eieren wil, zal de dieren niet overmatig moeten voeren. Wie veel vlees wil, kan deze kippen gerust wat meer geven.

Kippenboek in prijs verlaagd

 

In ons land is het een hobbyras. Deze grote en rustige dieren kunnen achter een lage afrastering. Ze houden wel van een uitloop, om zelf een gedeelte van de kost bij elkaar scharrelen. Het aantal fokkers van dit ras is gering. Aanschaf van dieren vergt enig zoekwerk.
Terug naar:
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier