Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Goudfazant

Goudfazant (Chrysolophus pictus)

De goudfazant (Chrysolophus pictus) heeft in de meest voorkomende mannelijke verschijningsvorm felle, primaire kleuren (geel, rood en blauw) en een zeer lange staart van 70 tot 80 cm. Maar er bestaan ook goudfazanten die minder fel van kleur zijn, zoals de kaneelkleurige en de witte. Deze kleurslagen zijn in Nederland echter niet erkend. Wel erkende kleurslagen zijn: Rood, Donker, Geel en Zalm. De hen is een stuk kleiner dan de haan, heeft bruine veren met een donkere tekening.

Kruisingen tussen de goudfazant, de gele goudfazant en de Lady Amherstfazant waren er de oorzaak van dat er zeer vele hybriden ontstonden. De Kraagfazanten werkgroep van Aviornis International heeft sinds enkele jaren weer nieuwe, zuivere dieren goudfazanten in beheer. De nakomelingen van deze dieren worden voorzien van een gesloten voetring met het stamnummer 5000.

In een acht vierkante meter grote volière kan één haan met 2 tot 3 hennen gehouden worden. De goudfazant is geslachtsrijp na het eerste jaar. Het zijn grondbroeders. Gehouden in een voliere kan een goudfazant wel tien tot vijftien jaar oud worden.

Heb je zelf fazanten en heb je hier een vraag over? Stel 'm in de vraagbaak

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier