Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezondheid van eenden

Gezonde eendenkuikens

De kwaliteit van het water is belangrijk voor de gezondheid van eenden. In geval van botulisme raken de eenden plotseling verlamd en sterven zij voordat behandeling mogelijk is. Een andere ziekte is eendenpest. De eenden zijn slap en sloom en een ontsteking in de slokdarm en de cloaca.
Verhoogde sterfte onder eenden met vergelijkbare ziekteverschijnselen kan overigens ook duiden op vogelcholera (door Pasteurella multocida), een Riemerella-infectie, leverontsteking door een Picornavirus (alleen bij jonge eendjes) en vlekziekte.
Eenden kunnen ook last hebben van worminfecties. Geregeld ontwormen is noodzakelijk.
Een eend met legnood heeft meestal een misvormd ei, eieren zonder schaal of te grote eieren. De eend gaat rechtop zitten en is lusteloos.
Een infectie met staphylokokken ontstaat meestal door een wondje. Besmette eenden lopen vaak mank.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Mijten en luizen kunnen eveneens de gezondheid van eenden aantasten. Preventie en behandeling vragen om een goede hygiene en doorzettingsvermogen.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier