Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Faverolles

Faverolles
Het ras Faverolles ontstond omstreeks het midden van de negentiende eeuw in Frankrijk omdat de toenmalige piepkuikenfokkerij behoefte had aan een slachthoen. De fokkers letten destijds niet erg op speciale kenmerken. 
Zoals bij veel rassen hebben de Engelsen ook bij dit ras een belangrijke aanzet gegeven voor de huidige vorm. In de loop van de tijd voegden de Duitsers een eigen variant aan dit ras toe. De Franse dieren zien er wat ronder uit, de Duitse Faverolles hebben meer de vorm van een baksteen aangenomen.

De Franse Faverolles zijn erkend in de zalmkleur, terwijl de Duitse ook voorkomen in onder meer zwart, wit, en buff. Bij de zalmkleurige dieren is er een kleurverschil tussen haan en  hen. De haan is zwart met zilver ivoorwitte sierveren met een ivoorwitte vleugeldriehoek en wat rood in de schouders om hennen met de juiste zalmkleur te kunnen fokken. De kleur van de hen is eigenlijk tegenover gesteld: ivoorwit met een zalmkleurige hals, rug, zadel en staart, waarbij elke zalmkleurige veer licht omzoomd is. 
De hanen wegen tussen de 3,25 en 4 kg, hennen tussen de 2,5 tot 3,25 kg. Het vlees van het ras is fijn, wit en kortdradig. Hennen leggen rond de 200 eieren. Voor broedeieren wordt een minimumgewicht van 55 gram aanbevolen.
 

Faverolles stralen de rust uit van het Franse platteland. Ze vliegen niet en zijn gesteld op een ruime uitloop.
Zoek je een fokker? Neem contact  op met de Franse Hoenderclub
 

Kippenboek in prijs verlaagd

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier